19:27, 11 Iulie 2018
, PRO TV

Cate partide ar imparti fotoliile in legislativ, daca duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare. Sondaj - VIDEO


Patru partide ar imparti fotoliile in legislativ, daca duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare. Este vorba de PSRM, PPDA, PD si PAS. Sunt rezultatele unui sondaj efectuat de Asociatia Sociologilor si Demografilor, la comanda unui ONG de pe langa CSI. La capitolul incredere, Igor Dodon ramane primul, urmat de Pavel Filip si Andrei Nastase.


 

Daca duminica urmatoare ar avea loc alegeri parlamentare, pentru cine ati vota?

PSRM – 37,2 %

PPDA – 11,9%

PD – 10,1 %

PAS – 8,3 %

PCRM - 2,1%

PN – 1,9%

Partidul SOR – 0.9%

Alt partid – 2,5%

Nu stiu - 19,2%

Nu as merge la vot – 5,9

 

Daca duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, in baza sistemului proportional de vot, atunci in legislativ ar accede pe langa socialisti si democrati, Platforma Demnitate si Adevar precum si Partidul Actiune si Solidaritate. PSRM-ul ar putea ocupa cele mai multe fotolii, urmati, la distanta, de membrii PPDA, PD si PAS.

 

Comunistii, Partidul lui Renato Usatii si cel al lui Ilan Sor se afla la polul opus al topului, pe cand de liberalii, grupul popular european sau liberal-democrati – nu ar accede in Parlament. Totodata, o patrime din respondenti fie nu stiu pe cine sa voteze, fie nu isi propun sa mearga la vot.

 

Aceste date difera cu cateva puncte procentuale fata de rezultatele studiului din ianuarie 2018, atunci cand socialistii, la fel erau lideri. Acum insa, situatia ia o turnura radicala in cazul partidelor de opozitie de dreapta. La inceputul acestui an, PAS devansa PPDA, lucru care astazi stau exact pe dos. La capitolul incredere, Igor Dodon ramane in frunte.

 

Care este personalitatea politica in care aveti cea mai mare incredere?

Igor Dodon – 26,7%

Pavel Filip - 7,5%

Andrei Nastase- 6,2%

Maia Sandu - 2,9%

Vladimir Voronin - 1,9%

Vlad Plahotniuc - 1,7%

Zinaida Greceanii - 1,5%

Ion Ceban - 1,3%

Andrian Candu - 1,3%

Renato Usatii - 0,7%

Alte personalitati - 1,5%

Nu stiu, nu raspund - 25,3%

Nu am incredere in nimeni - 21,5 %

 

 Fostul socialist are sustinerea a circa o patrime din respondenti, seful executivului, Pavel Filip obtine un capital de incredere de 7,5 la suta, iar Andrei Nastase de 6,2. La o distanta de trei puncte procentuale, se afla lidera PAS, Maia Sandu, urmata de seful comunistilor si cel al democratilor. Aproape jumatate din alegatorii chestionati nu au incredere in nimeni sau nu stiu sa raspunda la aceasta intrebare.
Un loc aparte in seria intrebarilor l-au constituit protestele opozitiei de dreapta, generate de nevalidarea alegerilor. 

 

Credeti ca actiunile de protest, desfasurate actualmente la Chisinau, pot influenta deciziile casei politice?

 Da – 37,4%

Nu – 40,8%

Nu stiu – 21,8%

 

40 la suta din oamenii chestionati in perioada 26 iunie - 7 iulie sustin ca manifestatiile din strada nu vor aduce vreo schimbare si cam tot atatia mizeaza pe ideea ca protestele vor influenta deciziile clasei politice. Putin peste 20 de procente din alegatori nu au o parere in acest sens.

 

Din totalul de 1195 de persoane chestionate in 81 de localitati, 40 la suta ar opta pentru aderarea la Uniunea EuroAsiatica in cazul unui referendum, iar 38 de procente pledeaza pentru Uniunea Europeana. Restul, o cincime, nu ar vota pentru nimeni, nu stiu ori nu ar participa la un asemenea plebiscit.

 

Daca duminica viitoare ar avea loc un referendum si ar trebui de ales intre UE si UV, pentru care ati vota?

 Uniunea EuroAsiatica – 40,3%

Uniunea Europeana – 38,7%

Niciuna – 5,6%

Nu as participa la vot – 7,5%

Nu stiu – 7,9%

 

Sondajul a fost realizat de Asociatia Sociologilor si Demografilor din Republica Moldova, la comanda Adunarii Interparlamentare CSI, care a achitat pentru colectarea datelor. Studiul are o marja de eroare de 3 la suta.

Alte ştiri despre: