22:30, 15 Noiembrie 2018
, PRO TV

"Cat s-a recuperat din miliardul furat si de ce nu a fost publicat raportul Kroll 2?" Cum raspunde premierul Pavel Filip


Premierul Pavel Filip spune ca inca nu a citit raportul Kroll 2 si ca BNM trebuie sa decida daca va publica sau nu documentul. Declaratiile au fost facute in cadrul emisiunii InPROfunzime.


 

Lorena BOGZA: "Cat s-a recuperat din miliardul furat?"

 

Pavel FILIP, PRIM-MINISTRUL REPUBLICII MOLDOVA: "Pe site-ul Ministerului de Finante este scris. Eu nu m-am uitat recent pe site-ul lor, dar stiu sigur ca este. Din creditul de urgenta au fost stinse aproximativ 2 miliarde de lei. In masura generala acesti bani sunt din vinderea activelor, gajului.  Creditul de urgenta a fost trecut la datorie publica. Ministerul de Finante urmeaza sa stinga acest credit de urgenta."

 

Lorena BOGZA: "De ce nu a fost publicat raportul Kroll 2?"

 

Pavel FILIP, PRIM-MINISTRUL REPUBLICII MOLDOVA: "Exista motive. Cu Kroll 2 a semnat un contract BNM. Ei trebuie sa decida daca il publica sau nu. Sa nu credeti ca tarile in care se afla activele, cu mare bucurie vor sa le intoarca RM. Daca va fi public se va vedea acest circuit si imediat vor interveni cei care pot sa ascunda mai departe aceste active. Unele tari pot interveni sa-si ia activele lor. Eu nu am citit raportul Kroll 2. Acest raport a fost inmanat BNM si imediat a mers catre Procuratura. Eu nu am spus ca in acest raport sunt 90 la suta oameni onesti."

 

In perioada anilor 2012-2014 din Banca de Economii, Banca Sociala si Unibank a fost furat peste 1 miliard de dolari. Statul a contractat compania Kroll sa faca lumina. Anchetatorii au constatat ca in furtul miliardului ar fi fost implicate in jur de 75 de companii, care ar fi actionat impreuna, toate avand legatura cu Ilan Shor. Raportul Kroll 2 nu a fost facut public.

Alte ştiri despre: