19:30, 6 Martie 2013
, PRO TV

Audieri la BEM. Bodiu: Statul nu are vreo vina in acordarea creditelor neperformante


Audieri la BEM. Bodiu: Statul nu are vreo vina in acordarea creditelor neperformante

Banca de Economii va emite noi actiuni pentru a-si rezolva problemele. Abia apoi, BEM va decide daca are nevoie sau nu de o injectie de capital din partea statului. Declaratiile ii apartin presedintelui Consiliului de Administratie, Victor Bodiu, care a fost astazi audiat de comisia de ancheta in cazul BEM, impreuna cu alti doi functionari de la Ministerul Finantelor. Bodiu a declarat din nou ca statul nu are vreo vina in acordarea creditelor neperformante.


Cei doi functionari de la Ministerul Finantelor, Veaceslav Mamaliga si Elena Matveeva, au refuzat sa discute cu presa. Si astazi, Victor Bodiu a dat de inteles ca vina pentru creditele neperformante nu o poarta statul, ci fosta conducere a bancii.


PLDM a insistat astazi ca membrii comisiei de ancheta parlamentara sa semneze o declaratie prin care sa confirme ca nu au conflict de interese in cazul Bancii de Economii.


La 25 martie, la Adunarea Generala a actionarilor bancii, vor fi emise noi actiuni. Banca spera ca astfel, prin capitalizare, isi va rezolva problemele. Daca nu va fi asa insa, pana la 31 martie, institutia va avea nevoie de o injectie de capital. BEM infirma zvonurile ca ar avea probleme cu lichiditati.

 

Maine, comisia ii va audia pe ministrul Finantelor Veaceslav Negruta si viceministrii acestuia. Saptamana viitoare in fata comisiei se vor prezenta guvernatorul Bancii Nationale Dorin Dragutanu si viceguvernatorii BNM, dar si comitetul de creditare al bancii si fosta conducere a institutiei, inclusiv ex-presedintele BEM Grigore Gacichevici. Acesta este cercetat penal avand interdictia de a parasi localitatea.

 

Banca de Economii a ajuns in situatie critica dupa ce, anul trecut, a acordat credite neperformante in valoare de aproape 1,4 miliarde de lei.

Alte ştiri despre: banca de economii, victor bodiu, audieri,