08:53, 15 Noiembrie 2017
, PRO TV

Armata nord-coreeana a tras 40 de gloante asupra soldatului care a fugit in Coreea de Sud


Soldatul nord-coreean care a dezertat luni traversand granita in sectorul Panmunjom a fost ranit in fuga de sase gloante trase de armata tarii sale,


 

Comandamentul Naţiunilor Unite în Coreea, care supraveghează localitatea de frontieră Panmunjom, a informat că militarul a ajuns la volanul unui autovehicul în vecinătatea liniei de demarcaţie puternic păzită dintre cele două Corei, relatează Agerpres, citând AFP.


“A coborât de maşină şi a fugit spre Sud traversând linia în timp ce alţi soldaţi trăgeau în direcţia lui dinspre Coreea de Nord”, a precizat UNC într-un comunicat.


După ce a traversat graniţa, a mers să se adăpostească lângă o clădire din Sud.


Statul-major interarme sud-coreean a precizat că soldatul nord-coreean a fost găsit într-o grămadă de frunze moarte şi recuperat de trei militari sud-coreeni care i-au venit târâş în ajutor.


Un responsabil al statului-major sud-coreean a precizat că militarii nord-coreeni au tras cel puţin 40 de gloanţe.


Un medic care l-a fost examinat pe dezertor, transportat cu elicopterul la spital, a informat că acesta fusese grav rănit la stomac.


“Are cel puţin şase răni provocate de gloanţe, iar rana de la abdomen este cea mai gravă”, le-a spus jurnaliştilor medicul Lee Cook-Jong.


Se întâmplă foarte rar ca militari nord-coreeni să traverseze în Sud prin Zona Comună de Securitate (JSA) la Panmunjon, singurul sector al Zonei Demilitarizate unde cele două armate rivale se găsesc faţă în faţă.


Acest loc este o atracţie turistică importantă pentru străinii care vizitează Coreea de Sud. Niciun străin nu era prezent în momentul incidentului, deoarece luni nu se efectuează vizite.

 

Faptul că militarul a ajuns la volanul unei maşini poate însemna că el nu era un membru al forţei de elită nord-coreene în post la Panmunjon, selecţionată cu grijă pentru fidelitatea sa faţă de regim.

 

Armata sud-coreeană a precizat că nu s-au înregistrat schimburi de focuri între Nord şi Sud cu ocazia dezertării, survenită în plină zi în jurul orelor 16.00. UNC a subliniat că niciun militar sud-coreean sau american nu a fost rănit.

 

În vecinătate a fost semnat acordul de încetare a focului în Războiul din Coreea (1950-1953). JSA a fost utilizată în repetate rânduri pentru negocierile intercoreene. Spre deosebire de restul DMZ, sectorul nu este militarizat, fiind materializat numai printr-o dală din beton.

Alte ştiri despre: