12:28, 11 Septembrie 2018
, Stirile PRO TV

17 ani de la atentatele din 11 septembrie. Marturia supravietuitorilor diagnosticati cu o forma rara de cancer. Noi imagini - VIDEO


Statele Unite comemoreaza, marti, 17 ani de la atentatele teroriste din 11 septembrie 2001, in urma carora au murit aproape 3.000 de persoane, intre care si cinci romani.
 
La ora locală 08.45 (n.r – 15.45 ora Moldovei), un avion de pasageri B-767 al companiei American Airlines a lovit unul dintre turnurile gemene de 110 etaje al complexului World Trade Center din New York. Câteva minute mai târziu, un al doilea avion deturnat, un B-737 al companiei United Airlines, a lovit cel de-al doilea turn. La puţin timp, cele două clădiri - unul dintre simbolurile metropolei americane, s-au prăbuşit.

 

Patru avioane au fost deturnate în acea zi în spaţiul aerian american. Două au lovit turnurile gemene ale complexului World Trade Center din New York, al treilea s-a prăbuşit peste Pentagon şi ultimul într-un câmp din Pennsylvania.

 

Atentatele au fost revendicate de organizaţia teroristă al-Qaida, iar războiul împotriva terorismului declanşat ulterior de Statele Unite a dus la invadarea Afganistanului, unde încă sunt mobilizaţi zeci de mii de militari americani.

 

Chiar şi 17 ani mai târziu, continuă să apară apară imagini de la evenimentul care a şocat o lume întreagă.

 

Un fost cameraman al postului american CBS a surprins momentul în care turnulrile gemene se prăbuşesc.

La minutul 21.40 puteţi urmări momentul în care al doilea turn se prăbuşeşte.


Cameraman: „Ce s-a întâmplat?”
Bărbat„S-a prăbuşit. Etajul superior s-a prăbuşit. Am auzit o explozie şi am luat-o la fugă. Am 69 de ani, dar încă pot fugi.”

 

Mama care aşteaptă de 17 ani ca fiul ei să o sune din nou


La aproape două decenii de la tragedie, familiile victimelor încă suferă. Brad, fiul lui Mary Fetchet, lucra în turnul sudic al complexului World Trade, când primul avion a intrat în clădire.

 

„Fiul meu l-a sunat pe soţul meu să-i spună că e în siguranţă şi să-i amintească de faptul că el se afla în celălalt turn”, a declarat femeia pentru Voice of America.

 

Soţul ei a sunat-o la muncă să-i spună că Brad e în viaţă, însă chiar atunci femeia a văzut la televizor cum un alt avion a lovit al doilea turn.

 

„Bineînţeles că speram, încercând să calculez când anume s-a aflat în clădire şi dacă a avut suficient timp să scape între momentul în care l-a sunat pe soţul meu şi cel în care avionul a intrat în clădire.”


Astfel, Mary Fetchet a mers acasă, aşteptând un apel de la fiul ei, care însă nu a mai venit. După tragedie, ea a organizat un grup de supravieţuitori.

 

„Imediat am realizat că familiile celor care locuiesc în ţară şi în alte 90 de ţări se confruntă cu dificultăţi în a obţine informaţii, iar multe decizii care se luau îi afectau direct.”


Ca urmare a tragediei, a a fondat o organizaţie caritabilă care oferă servicii familiilor afectate de tragedie, cum ar fi sponsorizări pentru grupurile de susţinere, cât şi ajutor în identificarea rămăşiţelor celor dispăruţi.

 

„Am învăţat atât de multe în aceşti 17 ani. Pare să nu existe un sfârşit al acestor acte de terorism şi violenţe în masă, atât în Statele Unite, cât şi în străinătate.”

 

Bărbaţi afectaţi de o formă rară de cancer


Zeci de mii de persoane care trăiau sau munceau în zona în care a avut loc tragedia din 11 septembrie 2001. Ei au inhlat aerul dens cu particule toxice, astfel că de-a lungul anilor, mulţi s-au îmbolnăvit, au murit sau primesc îngrijiri medicale.

 

Sunt bărbaţi la care a fost descoperită o formă de cancer de sân. Printre aceştia este şi John Mormando, un bărbat de 51 de ani. În luna martie 2017, a mers la medic pentru că a observat un ganglion la nivelul pieptului şi a descoperit că avea cancer, scrie The Guardian.

 

Astfel de cazuri apar la mai puţin de 1% dintre bărbaţi, însă colegii i-au atras atenţia că în perioada atacului terorist lucra în zonă.

 

„Ne-am întors la muncă la o săptămână de la atac, în timp ce turnurile încă ardeau şi totul în jurul nostru era distrus. Ni s-a zis că aerul este ok şi că trebuie să ne întoarcem la muncă. A fost ridicol. A fost oribil. Mirosul era respingător. Clădirile încă fumegau, au ars luni la rând”, a povestit el.

 

Mormando este unul dintre cei 15 bărbaţi diagnosticaţi cu cancer la sân, upă ce au lucrat în zona în care s-au prăbuşit turnurile. Potrivit avocatului lor, probabil că sunt şi mai multe cazuri.

 

Şi Michael Guedes, un poliţist NYPD care a lucrat în zonă, căutând rămăşiţele victimelor printre dărâmături, este în aceeaşi situaţie. El a povestit că la acel moment, ultimul lucru la care se gândea era starea de sănătate.

 

„Nu prea te gândeşti la asta. Vrei doar să îşi faci treaba”, a spus bărbatul de 65 de ani, diagnosticat cu cancer la sân în urmă cu trei ani.

 

De atunci, face chimoterapie şi este dependent de tratament. 

 

„Nu am avut cazuri în familie. Ştiu că sunt mulţi oameni care s-au îmbolnăvit”, a mai spus Michael Guedes.

 

Jeff Flynn, în vârstă de 65 de ani, a precizat pentru The Guardian că înainte să fie diagnosticat, în 2011, nici ştia că este o boală care afectează şi bărbaţii.

 

„Am pălit. Viaţa mea s-a schimbat într-o secundă”, a spus el.

 

Flynn a lucrat la o companie de stocare de date în apropiere de World Trade Center şi s-a întors la muncă la câteva zile de la atac. Alte persoane au dezvoltat boli gastrointestinale şi boli respiratorii, între aceştia fiind şi elevii liceuui Stuybesant, care au fost evacuaţi chiar în ziua în care a avut loc atacul. Ei s-au întors la ore o lună mai târziu.

 

Evenimente organizate în SUA


Preşedintele american Donald Trump va participa la o ceremonie organizată la memorialul din Shanksville, Pennsylvania, în apropiere de locul în care zborul United Airlines 93 s-a prăbuşit după ce pasagerii au recăpătat controlul asupra aeronavei deturnate de teroriştii al-Qaida.

 

În mesajul transmis de liderul de la Casa Albă, el a condamnat „actele diabolice”, subliniind că acestea nu au reuşit să învingă angajamentul Statelor Unite în lupta pentru libertate.

 

„Astăzi, ne amintim împreună un adevăr statornic: când America e unită, nicio forţă de pe pământ nu o poate învinge. Valorile noastre persistă, poporul nostru se zbate, naţiunea noastră izbuteşte, iar amintirea celor iubiţi nu dispare”, a spus Donald Trump.

 

Totodată, vicepreşedintele Mike Pence va participa la o ceremonie organizată la Pentagon, alături de familiile celor ucişi când avionul a intrat într-unul dintre turnuri. Evenimente de comemorare vor avea loc şi la New York, în locul unde cele două turnuri gemene s-au prăbuşit. 

Alte ştiri despre: