09:41, 26 Octombrie 2011
, Vitalie Cojocari

Vitalie Cojocari: Regele ssi moldovenii care-si uita istoria


Prinsi in discutii ce nu par sa se termine despre cine este ales presedinte, despre cine l-a ajutat pe blogger sa fuga, despre cine distruge AIE, moldovenii au ratat un eveniment important, zic eu. Ziua Regelui Mihai I. Nu sunt regalist, departe de mine gandul.


Va spun din capul locului, sunt de parere ca actuala situatie a casei regale din România este numai buna. Casa regala sta la locul ei, are un anumit status quo, nu guverneaza, dar influenteaza societatea. Aceasta neimplicare politica fatisa, face din rege si toata familia regala un simbol si cam atât. Pentru ca ei, reprezentantii casei regale românesti, trebuie sa existe pentru acei români care vor sa aiba o institutie cu putere, dar care nu jinduieste la mai multa; o institutie care are bani, dar nu si afaceri cu statul prin care sa traga din bugetul statului milioane de euro. În Româania, tot ce este implicat barem un pic în politica ajunge sa fie balacarit, luat la misto, pe scurt - se discrediteaza. În aceste momente când tara se îneaca în dorinte de îmbogatire, mondenism cu tâtele pe afara, recesiuni care vin în valuri, unii mai cauta si alte valori: calmitate, demnitate, sinceritate. De ce nu, unii reusesc sa le regaseasca în imaginea Regelui Mihai.


-

Moldovenii sunt români. Pornesc de la o axioma, nu de la o ipoteza. Desi au o tara a lor, moldovenii nu sunt o natiune separata, ci la fel ca românii din Ucraina, Serbia, Ungaria, Bulgaria fac parte din natiunea româneasca. Asadar, ieri, românii au avut o sarbatoare: ziua de nastere a Regelui Mihai I. La Bucuresti, mare forfota mare. La Chisinau, liniste si doar porcaieli obisnuite între politicieni. Moldovenii, adica românii din Republica Moldova, habar nu au avut ca cel care i-a condus odata este astazi celebrat, aplaudat, onorat în Parlamentul României. Si nu conteaza aproape deloc faptul ca unii moldoveni probabil îl considera pe M.S. Mihai I responsabil de tradare, atunci când Basarabia a fost transformata de rusi în Republica Socialista Sovietica Moldoveneasca. Nu conteaza nici faptul ca unii moldoveni îl considera pe Rege responsabil de atacarea Mamucii Uniuni Sovietice. Este posibil ca foarte putini moldoveni sa aiba gânduri bune la adresa Regelui Mihai. Iata ce conteaza cu adevarat: istoria este una, ea a fost si a românilor din Republica Moldova, ea îi reprezinta si pe moldoveni, iar un simbol al acestei istorii a împlinit astazi 90 de ani.

 

-

Personal nu m-ar fi deranjat discutiile despre nemultumirile moldovenilor fata de casa regala. Nu as fi fost nemultumit nici de faptul ca multi îl considera tradator pe Rege. Este dreptul lor la opinie, suntem în democratie. Ceea ce ma deranjeaza este nepasarea totala vizavi de acest eveniment important. Este rau când politicienii moldoveni aflati în fruntea statului trimit tot felul de telegrame de felicitare tuturor Kirililor de la Moscova, dar nu-l baga în seama pe un fost suveran, inclusiv al tarii pe care o conduc acum, de la numai 500 de kilometri. Urât, stimabililor! În ceea ce ma priveste, nu consider ca Basarabia a fost tradata. Este parerea mea. Si desi nu sunt regalist, nu sunt monarhist, spun în calitatea mea de român nascut si crescut în Republica Moldova, la multi ani, Majestate!

 

SURSA: Blogul lui Vitalie Cojocari

Alte ştiri despre: