11:11, 19 Noiembrie 2015
, Europa Libera

Vitalie Ciobanu: "Mobilizare antiterorista in lume si coalitie oligarhica in Moldova?"


Republica Moldova pare scoasa in afara istoriei, isi traieste propriile dileme si pasiuni pe meridianul mediocritatii.
Lumea e in schimbare, o schimbare in rau, din pacate, dupa atentatele sangeroase de la Paris, din 13 noiembrie, cand am vazut cat de vulnerabili suntem in fata barbariei. Emotia puternica pe care a trezit-o aceasta tragedie se explica nu doar prin numarul victimelor, ci si prin pandantul simbolic al evenimentului, pe care, fara indoiala, sceleratii atacatori l-au luat in considerare: a fost lovit Parisul, „Orasul luminilor” – matricea gloriei si libertatilor Occidentului, a spiritului sau rationalist si demistificator...

Statele Unite si Uniunea Europeana cauta febril solutii pentru o situatie la care clasa politica din acest tari a contribuit prin lipsa de viziune, neprofesionalism si, adesea, prin lasitate. Solutii pe termen scurt si mediu: in caz contrar civilizatia europeana risca sa se dezintegreze, iar umanitatea in ansamblul ei sa se prabuseasca intr-un nou Ev Mediu salbatic si intunecat. si aici nu e vorba doar de aplicarea unor actiuni militare, de bombardarea bazelor si depozitelor de armament ale „Satului Islamic” in Orientul Mijlociu, ci si de intarirea sigurantei cetatenilor din tarile occidentale. Exista printre milioanele de musulmani care au beneficiat de diverse facilitati si ajutoare sociale, dar si de anumite gesturi simbolice din partea autoritatilor, adoptate pentru a nu „rani” sentimentele religioase ale imigrantilor, destui fanatici, destui indivizi intratabili si periculosi. Acestia nu accepta legile si obiceiurile societatilor in care traiesc deja in a doua sau a treia generatie.

Situatia se complica prin faptul ca un actor important in Europa si in lume – Rusia – este o tara care sfideaza libertatile umane si dreptul international. Acum, Rusia, dupa ce s-a confruntat ea insasi cu un atentat terorist in cazul avionul de pasageri cazut in peninsula Sinai, este chemata, invitata – dar se invita ea si singura, cu insistenta! – in campania antiterorista. Statutul ambivalent al Rusiei – de agresor in Ucraina si de luptator impotriva terorismului integrist – arata o data in plus cat de greu se va ajunge la limpezirea apelor in aceasta confruntare hibrida, in care liniile de demarcatie clasica au disparut, cand trebuie sa stai cu un ochi la inamic si cu altul la pretinsul tau aliat, duplicitar pana in maduva oaselor.

Acest context paradoxal ne aduce aminte de alianta statelor occidentale cu Uniunea Sovietica impotriva Germaniei naziste. Atunci, angajat in lupta cu hitlerismul – raul masiv si imediat! –, Vestul a neglijat crimele stalinismului sau, mai exact, s-a repliat, nu a mai avut puterea sa le combata. Au fost 50 de ani de totalitarism rosu care au mutilat destinele popoarelor din Europa de Est. Romania, Basarabia, s-au numarat printre acestea... Asa incat va fi nevoie de multa intelepciune si determinare, pentru ca raul pe care dorim sa-l infrangem azi sa nu produca alte „victime colaterale”, de dragul consensului in tabara antiterorista.

Estimp, Republica Moldova pare scoasa in afara istoriei, isi traieste propriile dileme si pasiuni pe meridianul mediocritatii. Nu avem guvern, tratativele de insailare a unei coalitii care sa fie tot „pro-europeana”, pentru ca numai o asemenea formula ar redeschide finantarea externa, treneaza. Aproape ca au devenit anecdotice glosarile lui Marian Lupu pe marginea noii coalitii: el ba este foarte hotarat sa loveasca in cei pe care ii vrea la discutii - PLDM-ul -, ba ameninta ca va vorbi doar cu anumiti deputati de acolo, ba, din nou, cheama intregul partid al lui Valeriu Strelet sa se gandeasca la destinul Republicii Moldova… Tardiva aceasta revelatie a PD-ului, care ar fi trebuit sa se gandeasca la interesul national inainte de a demite guvernul aliantei, alaturi de comunistii si socialistii pro-rusi.

Destul de vocali sunt si ceilalti participanti din fosta alianta: PL, prin vocea presedintelui Ghimpu, si Iurie Leanca, presedintele PPEM, care ii indeamna  pe liberal-democrati sa lase deoparte frustrarile si sa revina la negocierile de formare a unei noi aliante pro-europene, pentru a nu adanci criza. Iar ministrul liberal al Apararii chiar ne-a avertizat, prapastios, ca Republica Moldova risca sa dispara, sa-si piarda si bruma de independenta pe care credea ca o mai are.Replica ce li se poate da acestor conciliatori alarmati este de ce nu au intervenit in momentul in care se punea la cale demolarea guvernului, de ce nu s-au impotrivit in fata unui act samavolnic si iresponsabil (orchestrat de o persoana privata, „patronul” Partidului Democrat)? Presedintele Nicolae Timofti nu stia nici el unde se va ajunge cu demiterea guvernului?... si acum cand acesti politicieni, animati de bune intentii, ii cheama pe liberal-democrati la negocieri, de ce nu sustin revendicarile inaintate de PLDM, adica scoaterea din captivitate a institutiilor de drept, numirea in fruntea lor a unor persoane independente politic, nesubordonate unor interese oculte?... De aceste schimbari, cerute cu o prea mare intarziere de liberal-democrati, are nevoie Republica Moldova si tot de realizarea lor depinde restabilirea increderii aliatilor nostri occidentali. De ce nu recunosc aceasta necesitate absoluta – dezoligarhizarea tarii – ingrijoratii parteneri ai Partidului Democrat?...

Raului trebuie sa i se spuna pe nume. Formulele absconse si evazive despre un mitic „parcurs pro-european”, declaratiile generale care nu intra in esenta cauzelor crizei actuale sunt indemnuri lipsite de substanta, denota preocuparea celor care manevreaza itele jocului politic din Moldova de a conserva actuala stare de lucruri. Or, asa nu se mai poate! Toate sondajele indica o crestere fara precedent a cotei partidelor pro-ruse si reactia negativa a circa 80% de cetateni care considera ca tara merge intr-o directie gresita. S-a convins si Andrian Candu ca nici Uniunea Europeana nu mai crede in vorbe, dupa recenta sa vizita la Bruxelles, unde a fost luat, fara menajamente, la intrebari despre influenta oligarhilor, a lui Vlad Plahotniuc in special, asupra institutiilor de stat si vietii politice din Moldova.

Lumea se mobilizeaza impotriva terorismului islamic, iar Republica Moldova nu reuseste sa-si injghebe o coalitie cat de cat credibila, in mazga penala care o sufoca… Mai ales ca Bucurestiul ne-a oferit in aceste saptamani un exemplu cum poate fi instalat un guvern de specialisti cu o buna reputatie, un guvern impus de societatea civila, in timp ce institutiile de drept – la DNA ne referim, in primul rand – continua sa-si onoreze misiunea si sa-si consolideze renumele. Moldovenii nu sunt orbi. Ei vad ce se intampla dincolo de Prut. E timpul si politicienii sa se dezmeticeasca.

 

Sursa: Opinia lui Vitalie Ciobanu pe Europa Libera

Alte ştiri despre: