11:33, 12 Noiembrie 2013
, PRO TV

Vitalie Ciobanu: Coalitia, impreuna la bine si la rau


Dupa baia de multime din 3 noiembrie, cu cei o suta de mii de participanti, dornici sa-si exprime adeziunea la ideea de Europa, a venit „dusul rece“ al sondajului Asociatiei Sociologilor si Demografilor din Moldova. Partidele de la putere sunt in scadere fata de sondajul precedent, din aprilie 2013.


 

Insumate, procentele lor tot nu reusesc sa depaseasca „zestrea“ PCRM-ului, care nu a mai crescut nici el, dar a reusit sa-si pastreze o cota de 28 % si asta castigand doar pe greselile adversarului. Nu e cea mai faina strategie?

 

Guvernantii muncesc, se cearta, trateaza cu europenii si cu FMI-ul, isi bat capul cu pensiile si salariile, discuta cu investitorii straini (pe unii ii mai si sperie cu birocratia si comisioanele cerute pe sub masa), negociaza din greu cu rusii ca sa avem gaze la iarna, mai trag gresit cu pusca in padure si musamalizeaza crima, isi trantesc propriul guvern, dar pana la urma investesc o alta garnitura, mai apretata, repara drumurile si sapa apeducte la tara pe bani europeni, privatizeaza spitale, aeroporturi si banci, culeg laudele Bruxelles-ului de feti-frumosi ai „povestii de succes“, suporta perfidia transnistrenilor si cartelile gagauzilor, rezista stoic in fata ochelarilor impenetrabili ai lui Lavrov, care incepe sa semene cu un sarpe cu clopotei atunci cand doamna Gherman ii spune, senin, ca Moldova a ales Europa, incearca sa inteleaga poliloghia bolnava a lui Oniscenko, fostul sanitar-sef de la Moscova, indignat ca moldovenii strivesc strugurii ca sa scoata vinul, ii absolva de raspundere pe tortionarii care i-au batut pe tinerii din 7 aprilie, inaugureaza conducte de gaz cu romanii pentru ca „independenta“ Moldovei sa nu sune a batjocura (desi, deocamdata, ne-am ales doar cu potiomkiniada tevilor colorate de la ceremonia din 27 august 2013), fac bune si rele, cu intentie sau fara voie, pe scurt: transpun agenda complicata a unei guvernari in coalitie.

 

Comunistii, in schimb, nefacand nimic, raman pe primul loc in preferintele celor chestionati. Deh, ei sunt Opozitia! Nu ca ar sta cu mainile incrucisate, de fapt mint, injura, ameninta, saboteaza, clocesc conspiratii si „marsuri spre Chisinau“ (inspirandu-se, probabil, din „marsul asupra Romei“ al lui Mussolini din octombrie 1922), zadarnicesc lucrarile Parlamentului, instiga preotimea obscurantista, incurajeaza embargourile rusilor impotriva producatorilor autohtoni, profaneaza victimele foametei si ale deportarilor organizate de sovietici etc., si ca premiu pentru toate aceste ispravi, neindoielnic patriotice, se plaseaza pe treapta de sus in sondaje!

 

Electoratul Coalitiei e reflexiv, exigent, critic, vrea fapte nu vorbe, se revolta cand vede ca statul de drept e pus pe butuci, transformat in mortar pentru casoaiele de milioane de euro ale judecatorilor – acestia sunt cea mai defavorizata categorie sociala din Moldova, in consecinta li se vor mari salariile (un fel de bonus cinic pentru integritate!), pe cand medicii si pedagogii, nu-i asa, or mai astepta pana ne-om integra in Europa… Daca se erodeaza, guvernarea se erodeaza in ochii adeptilor reformei, nu ai stangii pro-ruse, care e antieuropeana si ostila valorilor nationale.

 

De aceea comunistii isi asigura, constant, sufragiile minoritatilor etnice si ale moldovenilor nostalgici dupa URSS, in timp ce sustinatorii partidelor din Coalitie au o pondere variabila: sunt sceptici, compara promisiunile electorale cu realitatile vietii de zi cu zi, coruptia din Moldova cu functionarea Legii in tarile dezvoltate. Dezamagiti in asteptarile lor, ei in cel mai rau caz nu vor iesi la vot (desi absenteismul nu e o solutie), dar nici n-o sa-i voteze pe comunisti. Intre cele doua nuclee dure – pro-moscovitii si filo-europenii – se afla electoratul flotant, prost informat si sumar instruit, care zice ca vrea in Europa, dar sa nu se desparta de Rusia.

 

Ei, nehotaratii, naivii, lenesii cu mintea, usor manipulabilii, sunt prada pentru care se va da batalia de peste un an. Din nefericire, la noi cine apuca sa formuleze mai scandalos, cine apare mai des „pe sticla“, cine se arata mai bataios, mai vulgar si mai populist, acela se mentine si creste. Discursul limpede, rational, bazat pe dovezi si informatii corecte este in grea suferinta, are putini manuitori.

 

Cum vor proceda partidele din Coalitie? Vor incerca sa-si imite adversarii, vanand votul indecisilor prin afirmatii populiste, sau vor alege calea mai grea, dar mai onesta, apeland la logica argumentelor, nu la palpitul glandelor salivare? Vor milita solidar pentru continuitate democratica sau vor incerca sa-si smulga unii altora plapuma simpatiilor electorale? Concluzia de baza a ultimului sondaj este ca partidele de la guvernare, la care poate fi adaugat si „disidentul“ PL, sunt vazute ca un tot intreg, de aceea niciunul nu a evitat pierderile.

 

Pornind de la aceasta perceptie, recomandabil ar fi ca partidele din coalitie sa nu-si aplice lovituri sub centura, intrucat procentele pe care spera sa le smulga, prin denigrarea partenerului de guvernare, se vor duce in pusculita comunistilor. Partidele de la putere sunt condamnate sa incheie un pact de neagresiune si colaborare. Ispita incendierii puntilor care le leaga este sinucigasa, le va darama credibilitatea: ati guvernat impreuna, asa ca impreuna veti fi taxati sau apreciati de cetateni. Dupa alegerile din 2014, Moldova nu-si va putea continua parcursul european decat, la fel, condusa de o coalitie democratica. Insa toate aceste calcule si tactici de campanie pot fi delegate unor echipe de experti. Momentan, cea mai eficienta solutie electorala este buna guvernare. In anul ce-a mai ramas.

Alte ştiri despre: vitalie ciobanu, vitalie ciobanu,