11:45, 12 Noiembrie 2013
, PRO TV

Victor Ciobanu: Ucraina, intre „Gazprom” si Vilnius


Actiunile concernului rus „Gazprom” au scazut cu 1,6% la bursa din Moscova, atingand nivelul minim lunar. Aceasta s-a intamplat dupa ce a aparut stirea ca „Naftogaz Ucraina” a sistat procurarea de gaze de la monopolistul rusesc, anunta Euronews.


Informatia a aparut in mass-media cu referinta la Dispeceratul central al complexului energetic din Federatia Rusa. Potrivit datelor acestuia, „Naftogaz” primea zilnic in octombrie in medie cate 104 milioane de metri cubi de gaz. La inceputul lunii noiembrie, procurarile au scazut de doua ori, iar vineri importul a fost sistat definitiv.

 

Comentarii oficiale compania de stat ucraineana deocamdata nu a oferit. De notat ca, in anul curent, Kievul a diminuat constant procurarile de gaz rusesc din cauza politicii de preturi a „Gazprom”-ului. Ucraina achita peste 400 de dolari pentru o mie de metri cubi, mai mult decat majoritatea clientilor „Gazprom”, inclusiv din Europa de Vest.Pe de alta parte, Moscova cere „Naftogaz”-ului sa achite livrarile precedente. Ar trebui de mentionat ca, anterior, „Gazprom” pretindea de la ucraineni achitarea a 7 miliarde de dolari pentru gazul neconsumat, pentru ca asa prevedea contractul de livrare.

 

Intamplator sau nu, conflictul de gaze ruso-ucrainean s-a acutizat cu trei saptamani inainte de Summitul de la Vilnius, la care Ucraina trebuie sa semneze Acordul de Asociere cu UE, care provoaca o reactie negativa a Moscovei.Ieri, in cadrul unei emisiuni tv, ambasadorul Ucrainei in R. Moldova, Serghei Pirojcov, a ezitat sa confirme aceste informatii. I-am adresat intrebarea in direct, pentru a afla la ce putem sa ne asteptam noi in conditiile sistarii importului rusesc la inceput de iarna. Domnul ambasador ne-a asigurat ca Ucraina a reusit sa-si faca rezervele necesare care vor asigura consumul necesar, indiferent de faptul daca merge gazul rusesc prin conducta sau nu. Facand traducerea din limbajul diplomatic, asta ar insemna ca Ucraina va avea gaz. Chiar si in conditiile sistarii livrarilor gazului rusesc. Pentru ca ucrainenii s-au pregatit.

 

Au semnat contracte cu mai multe tari europene pentru livrari in regim de revers, au semnat contracte de explorare a propriilor gaze, inclusiv de sist cu cele mai mari companii mondiale. Deci, oricum nu vor ramane fara gaz.Ceea ce nu inseamna automat ca si R. Moldova va avea gaz. Pentru ca lucrarile la conducta Iasi-Ungheni se vor finaliza, sa dea Domnul, la anul. Iar mai apoi mai avem nevoie de o conducta Ungheni-Chisinau, care cere timp si bani. Si de o statie de compresare pe la Onesti, dupa cum afirma ministrul roman.Morala este evidenta si accesibila chiar pentru criticii cei mai inflacarati ai gazoductului.

 

Avem stringenta nevoie de acesta. Cu cat mai repede, cu atat mai bine. Nu de alta, dar riscam sa inghetam la iarna. Si atunci, chiar sa aiba dreptate Rogozin?P.S. Intre timp, un important fond de investitii din SUA, Franklin Templeton, a cumparat de pe piata financiara globala obligatiuni de stat ale Ucrainei in valoare nominala de cinci miliarde de dolari (cca 20% din totalul datoriei publice externe a Ucrainei). Sa va mai amintesc ca recent ne-a vizitat asistentul adjunct al secretarului de stat SUA, Eric Rubin. Vin americanii?

Alte ştiri despre: victor ciobanu,