10:23, 27 Decembrie 2017
, PRO TV

Veaceslav Negruta: Autoritati ratacite in propriile minciuni


Candu: “-Banii de unde sunt? Din recuperarea miliardului. Anul acesta am recuperat peste 900 de milioane din frauda bancara, au fost platit suma de 700 de milioane de lei catre Banca Nationala. Din bani publici nu s-a acoperit nimic in acest an, din bani suplimentari, din buget, banii care au fost recuperati din miliard nu a fost achitat nimic.”, scrie Veaceslav Negruta pe blogul sau.


 

În atenţia preşedintelui parlamentului Candu, în baza comunicatului Ministerului finanţelor din 6/10/2017 (http://mf.gov.md/…/ministerul-finan%C8%9Belor-executat-obli…):

 

 1. În perioada 4 octombire 2016 – 6 octombire 2017 (perioada de după convertire a garanţiilor în datorie de stat) din valorificarea (vinderea) activelor celor trei bănci în lichidare (nu din recuperarea fraudelor!) au fost transferate bugetului de stat 275 milioane lei. 275 milioane din vânzarea activelor băncilor!

 

2. În perioada 16 octombrie 2015 – 3 octombrie 2016 (perioada de administrare specială din partea BNM la cele trei bănci) au fost rambursate Băncii Nationale (Băncii Naţionale!!!) 780 milioane lei. Aceste mijloace nu aveau cum să fie folosite la achitarea plăţilor faţă de BNM în 2017 de către Minfin pentru ca deja au intrat în conturile BNM încă până la convertirea garanţiilor (13,3 miliarde lei) în datorie internă.

 

3. Minfin a transferat către BNM în octombrie 2017 suma de 668 milioane din bugetul de stat!!! Din impozite şi taxe colectate de la contribuabili şi nu din recuperări. Pentru că recuperări în 2017 n-au fost!

 

4. În anii următori, sumele distrase de la buget vor fi de circa un miliard lei in fiecare an. Din bugetul de stat, daca investigaţiile vor fi şi în continuare blocate, tărăgănate şi sabotate de către autorităţi.

 

Totodată, conform comunicatului BNM din 5.09.17 şi tălmăcirii ulterioare a acestuia de către BNM (http://bnm.org/…/precizari-suplimentare-privitor-la-actiuni…), pretenţiile financiare faţă de grupul de companii, specificat în raportul Kroll, însumează peste 15 miliarde lei, deocamdată neinvestigate (oficial) şi nerecuperate.

 

De unde aţi luat, domn preţedinte al parlamentului, “anul acesta am recuperat 900 milioane din frauda bancară.”? Dacă tot anul aţi fost preocupat de zadarnicirea investigaţiilor…

Alte ştiri despre: