11:21, 27 Septembrie 2017
, PRO TV

Veaceslav Ionita: Pe fundalul crizei bancare, companiile non-bancare si-au dublat cota de piata


Criza bancara din 2014 si inasprirea politicilor de supraveghere bancara de catre Banca Nationala au dus la scaderea puternica a volumului total de credite oferite de sectorul bancar economiei nationale, scrie pe blogul sau fostul deputat PLDM Veaceslav Ionita.


 

Astfel, în anul 2013 volumul total al creditelor oferite de sectorul bancar au atins nivelul de 42,2 miliarde lei maximul istoric, iar în acest an estimăm că volumul total de împrumuturi oferit de sectorul bancar va constitui doar 34,2 miliarde lei, o reducere de 8 miliarde lei. Putem constata că reducerea volumului total de credite s-a petrecut în perioada 2014-1017. Anul 2017 este unul de stabilizare, însă nu de creştere a volumului de credite oferite de sectorul bancar.

 

Pe acest fundal urmărim o creştere semnificativă a volumului de creditare a economiei din partea sectorului non-bancar, care în acest an va atinge nivelul de 6,7 miliarde lei o creştere de 3,4 miliarde lei comparativ cu acelaşi an de referinţă 2013.

 

Drept consecinţă în 2017 vom înregistra o uşoară creştere cu 0,6 miliarde lei a volumului total de credite oferite economiei, însă această creştere pentru prima dată se datorează nu sectorului bancar, dar celui non-bancar.

 

Fin01

 

Dacă raportăm la PIB, atunci observăm că prăbuşirea creditării economiei de către sectorul bancar în perioada 2013-2017 de la 42% din PIB la 23,9% din PIB a fost parţial amortizată de creşterea volumului de credite oferite de sectorul non-bancar de la 3,3% din PIB în 2013 la 4,7% în 2017. Reducerea creditelor oferite de către bănci s-a produs din cauza a doi factori. 1. Scăderea cererii din partea agenţilor economici 2. Înăsprirea supravegherii BNM asupra politii de creditare a băncilor comerciale. Politica severă a BNM a dus la faptul că acum trei –patru ani agenţii economici care obţineau credite de la bănci în prezent sunt văzuţi drept debitori  îndoielnici. La rândul lor, aceşti agenţi economici au început a căuta alternative de finanţare şi au găsit-o în companiile non-bancare. De fapt, asistăm la două procese: clienţii migrează de la bănci spre non-bancar şi banii migrează din bănci în non-bancar. Tendinţa poate însemna un început al restructurării pieţei financiare unde băncile comerciale se vor conecta pe clienţii mari şi proiectele de anvergură, iar non-bancarul pe clienţii mici, ceea ce va creşte calitatea creditării. Băncile comerciale vor prefera să ofere două – trei credite de 100-200 milioane de lei unei companii de microcreditare în locul miilor de microcerdite la sute de agenţi economici.

 

Fin02

 

Pe fundalul crizei bancare, sectorul non-bancar şi-a majorat de 2,3 ori  cota de piaţă de la 7,1% în 2013 la 16,4% în 2017. Noi de minim 20 de ani vorbim că Moldova trebuie să dezvolte servicii alternative de finanţare a economiei sale, însă acest lucru a devenit real doar în urma unei crize puternice de sistem.

 

Fin03

 

Majorarea cotei de piaţă a sectorului non-bancar se datorează în cea mai mare măsură creşterii accelerate a serviciilor de microfinanţare, care în acest an anticipăm că vor atinge nivelul de cel puţin 4,55 miliarde lei o creştere cu minim 760 milioane lei faţă de anul 2016.

 

De fapt, asistăm la o creditare a economiei de către sectorul bancar prin intermediul companiilor de microfinanţare. În asemenea condiţii companiile de microcreditare au devenit foarte atractive pentru mici întreprinzători. Companiile de microcreditare pentru a face faţă cererii crescânde, la rândul lor, se creditează de la băncile comerciale. De fapt, avem o creditare a micilor întreprinzători de către băncile comerciale, prin intermediul companiilor de microcreditare.

 

Fin04

 

Aparent avem o problemă de supraveghere bancară. Deoarece Banca Naţională a înăsprit condiţiile de creditare faţă de Bănci, drept consecionţă băncile comerciale oferă foarte dificil credite agenţilor economici. În schimb ele oferă acest credite companiilor de MciroFinanţare, care la rândul lor oferă împrumuturi agenţilor economici. Însă creditele iferite de companiile de MicroFinanţare nu sunt supravegheate de Banca Naţională. Drept consecinţă o parte din bani din sectorul bancar supravegheat de Banca Naţională, pleacă spre sectorul non-Bancar care nu este supravegheat de banca Naţională.

 

Însă în opina noastră motive de îngrijoare cel puţin la etapa dată nu sunt, deoarece calitatea creditelor în sectorul non-Bancar este de 5-6 ori mai bună decât în sectorul bancar, cota creditelor neperfoarmante în sectorul non-bancar este 2,5-3,5% comparativ 16% din sectorul Bancar.

 

Deci, criza bancară din 2014 are un efect neaşteptat: a dus la dezvoltarea accelerată a serviciilor non-Bancare. Fapt care ridică din nou în agenda publică subiectul de reglementare unică a sectorului bancar şi non-Bancar, dar despre aceasta cu altă ocazie.

Alte ştiri despre: