10:15, 7 Noiembrie 2017
, PRO TV

Veaceslav Ionita: Aprecierea valutei nationale provoaca ratari enorme de venituri exportatorilor moldoveni


Astfel, in primele 8 luni ale anului exportatorii au ratat circa 1,7 miliarde lei venituri datorita aprecierii valutei nationale cu 12,4% de la 20,16 Lei/USD in decembrie 2016 la 18,14 Lei/USD in august 2017. Valuta nationala continua sa se aprecieze si conform estimarilor noastre pana la finele anului, exportatorii vor rata alte 2,3 miliarde lei, cea ce inseamna ratari totale de 4 miliarde lei in acest an, scrie Veaceslav Ionita pe blogul sau.


 

Din ce motiv leul se apreciază?

În 2017 înregistrăm o creştere a întrărilor de valută în ţară atât din remitenţe cât şi de la exporturi. Totodată, cererea de valută rămâne a fi scăzută. Importurile sunt cu peste un miliard USD mai mici decât maxima din 2014. Reducerea importurilor este cauzată de doi factori majori:

 

1) scăderea preţurilor pe piaţa mondială la resursele energetice, cea ce ne permite economii substanţiale de valută, 2) reducerea consumului atât a gospodăriilor casnice cât şi a agenţilor economici.

 

Din ce cauză BNM nu intervine?

BNM a intervenit, procurările de valută sunt de 2 ori mai mari în acest an decât în 2016. BNM are procurate de pe piaţă peste 330 mil USD şi va procura masiv şi-n următoarele luni. Însă BNM nu poate accelera acest proces, deoarece şi aşa volumul de lei aflaţi în circulaţie este mult peste capacitatea economiei de a absorbi aceşti bani. BNM este între ciocan şi nicovală şi manevrează  în aşa mod încât să nu permită aprecierea şi mai puternică a valutei naţionale pe de o parte şi să nu creeze surplus excesiv de lei pe de altă parte.

 

Ce urmează?

Leu va continua să aibă poziţii puternice până la finele anului, apoi cel mai probabil va înregistra începând cu primele luni ale anului 2018 o uşoară depreciere. Deprecierea va fi cauzată de doi factori:

 

1) scumpirea lentă a produselor energetice pe plan internaţional 2) restabilirea consumului populaţiei şi înviorarea activităţii economice. Aceşti factori vor duce la creşterea cererii de valută şi respectiv vor contribui la deprecierea lentă a valutei naţionale.

 

Până atunci exportatorii noştri continuă să suporte pierderi, însă aceste pierderi parţial sunt compensate de avantajele avute în 2015-1016 atunci când am asistat la o depreciere puternică a valutei naţionale. Deci vorbim mai degrabă de ratări de venituri, decât de pierderi.
Pentru cetăţeni recomand calm şi nici un fel de mişcări bruşte legate de vânzarea/procurarea valutei.

 

Sursa: BNM.md, Statistica.md, estimări şi prognoze personale

Alte ştiri despre: