16:09, 6 Septembrie 2017
, PRO TV

Tudor Cojocariu: PD tinteste electoratul de dreapta


Planul Partidului Democrat de a fi perceput drept singura forta prooccidentala, proeuropeana se manifesta inclusiv prin zvacniri generic numite ”de dreapta” si chiar asimilate unionismului, scrie Tudor Cojocariu pe blogul sau.


 

Recent, fruntaşii partidului, respectiv premierul Filip şi fostul preşedinte interimar Sârbu, au împrumutat discursul partidei de dreapta. Adică a celor pe care i-am votat şi eu până acum, bineînţeles mai degrabă împotriva proruşilor Voronin sau Dodon. Iar consultanţii PD-ului ştiu bine ce m-a făcut pe mine şi pe alţii ca mine să votez cu ”ai noştri”, prin urmare au scris noile mesaje de repetat pe fiţuicile politrucilor pe care-i deservesc.


De data aceasta, tema a fost limba română, pe care premierul Filip s-a pomenit că ”îi omagiază pe cei care au luptat să menţină vie esenţa acestui popor, fiind cu gândul alături de miile de cetăţeni din diaspora care, cu mândrie, vorbesc limba română şi îşi cresc copiii în spiritul tradiţiilor naţionale.” Gândul acesta la diasporă nu poate fi unul bun, având în vedere faptele recente, dar şi realitatea că majoritatea moldovenilor plecaţi (cel puţin cei care au o părere) nu-şi doresc să-l vadă pe Filip premier şi nici pe şeful său proprietar al RM. Dar dacă asta e poezia, asta auzim. În plus, electoratul de dreapta fără diasporă e ca un oligarh fără sclavi, adică incomplet. Iar asta s-a văzut la prezidenţialele de anul trecut.


De cealaltă parte, deputatul Sârbu, tânăra speranţă confirmată a coordonatorului şi totodată pupilul jurist al generalului sovietic, s-a manifestat drept apărător al familiilor moldovenilor care au decedat în luptele de pe Nistru. Adică ucişi de ruşi. Acesta i-a cerut unui parameci de la ”patrioţii Moldovei” să-şi ceară scuze pentru că în cadrul unei dezbateri a cerut ca trupele ruseşti să rămână pe teritoriul constituţional al RM, pentru a le apăra de ”românizare”.


Bineînţeles, toate acestea trebuie citite doar în contextul menţinerii în topul electoral al (ne)preşedintelui Dodon. Până la pactul dintre Dodon şi Plahotniuc, PD nu simţise niciodată nevoia de a se bate cu pumnul în piept pentru integritate teritorială, pentru demnitatea noastră în raport cu Rusia, pentru vieţile combatanţilor de pe Nistru, sau, mai nou, pentru limba noastră cea română, care are rolul de a garanta unitatea noastră ca neam. Gândiţi-vă doar la personaje odioase precum Diacov, Lupu, sau acelaşi Sârbu, pe vremea când erau sub talpa lui Voronin, cu ce entuziasm se jertfeau pe altarul ”relaţiei noastre speciale cu Federaţia Rusă”. Nici vorbă de limbă română, armată rusă care a omorât moldoveni etc. Dar ce nu faci pentru o viaţă mai bună pentru tine şi alta mai rea pentru concetăţenii tăi?


În plus, drumul pe care şi l-a pavat PD prin propriile uneltiri presupune ca foştii săi parteneri de coaliţie proeuropeană, PLDM şi PL, să dispară pur şi simplu din preferinţele electoratului. De aceea a fost nevoie de crearea clonelor PPEM, respectiv PUN, care să servească drept “găuri negre” temporare pentru simpatiile electoratului de dreapta.

 

Merită să observăm în continuare cum se vor integra temele ”împrumutate” de la tradiţionala partidă de dreapta pe agenda Partidului Democrat, afiliat stângiştilor europeni, dar şi cum va evolua discursul lor propagandistic împotriva PAS şi PPDA, pe care încearcă să le desfiinţeze în ochii cetăţenilor revoltaţi.

Alte ştiri despre: