11:19, 22 Noiembrie 2011
, Roman Mihaes

Roman Mihaes: Mai bine alegeri anticipate, decit un Presedinte antieuropean si romanofob


In lipsa candidatilor inregistrati la functia de Presedinte, Parlamentul la 18 noiembrie curent, a constatat ca Presedintele R.Moldova nu poate fi ales. S-a discutat mult despre motivele care au condus la aceasta situatie penibila, de a nu avea nici un candidat inregistrat, in special s-a atras atentia asupra faptului ca grupul Dodon a pus conditii inacceptabile, si a torpilat de fapt inaintarea candidatului AIE, Marian Lupu. Aceasta situatie inedita , dicteaza si necesitatea completarii cadrului legislativ care prevede procedura alegerii Presedintelui.


 

Ar fi cazul, ca Parlamentul sa examineze in regim de urgenta modificarile la legea privind alegerea Presedintelui, astfel ca joi sau vineri, sa numeasca data alegerii sefului statului.

 

Este important, ca Parlamentul sa numeasca o noua data privind alegerea sefului statului pina la 28 decembrie 2011, ca sa nu fie acuzata actuala majoritate parlamentara, de tentativa de uzurpare a puterii in stat, deoarece exista  hotarirea Curtii Constitutionale din 20 septembrie 2011.

 

Astfel, “Curtea a retinut ca din dispozitiile art.78 alin.(5) din Constitutie, coroborate cu norma constitutionala a art.85 alin.(3) si cu prevederea art.10 alin.(3) din Legea cu privire la procedura de alegere a Presedintelui Republicii Moldova, rezulta cu certitudine ca dupa expirarea unui an de la data ultimei dizolvari a Parlamentului, dar nu mai devreme, Presedintele în exercitiu, în baza avizului Curtii Constitutionale privind constatarea circumstantelor care justifica dizolvarea Parlamentului, adoptat, la sesizare, în conformitate cu art.135 alin.(1) lit.f) din Constitutie, are obligatia de a emite decretul privind dizolvarea Parlamentului si stabilirea datei alegerilor anticipate în termenele prevazute de art.76 alin.(3) din Codul electoral”.

 

Astazi nu putem sa cunoastem daca va fi ales sau  nu presedintele R.M. Cineva ar trebui sa cedeze, si nu cred ca partidele din Parlament sunt gata la sacrificii si riscuri.

 

Este evident ca cei de la PLDM si grupul Dodon au blocat candidatura lui Marian Lupu, le este frica ca din moment ce va fi ales, exista pericolul formarii unei alinte intre PD si PCRM. Insa temerea lui Filat de a-l alege pe Lupu, Presedinte, este neintemeiata, deoarece PD nu are interes de a atrage PCRM la guvernare , pentru ca in acest mod si-ar fortifica concurentul electoral direct.

 

De asemenea cei din PD si PL , pe aceleasi motive nu pot accepta un candidat din partea PLDM, caci si in acest caz ar exista pericolul unei schimbari de parteneri si aliante ulterioare cu comunistii.


Apropo, o alianta intre PLDM si PCRM a fost foarte aproape, insa dupa epizodul din 13 octombrie, Voronin a dat inapoi, intelegind ca Filat vrea sa-l foloseasca si sa obtina de la comunisti postul de Presedinte al R.Moldova pentru sine.

 

Cu atit mai putine sanse are un candidat apartinic, care nu poate fi ales tocmai datorita faptului ca nu poate oferi niciun fel de garantii de stabilitate si corectitudine politica, ca nu va ignora majoritatea parlamentara, si ca nu se va vinde unui partid sau chiar unor servicii secrete straine care prin intermediul acestuia sa controleze R.Moldova.

 

Solutia cea mai  nesigura, in aceasta situatie de criza care o avem, ar fi alegerea unui Presedinte din afara celor trei partide care compun AIE.


Situatia creata, impune ca functia de Presedinte  sa fie partajata intre cele trei partide PL, PD sau PLDM, in contextul exercitarii in comun al actului de guvernare, cu oferirea unor pirghii si grupului Dodon.

 

Daca PLDM nu este de acord cu intelegerile din cadrul AIE si candidatul acesteia la functia de Presedinte, trebuie sa declare deschis ca cere modificarea Acordului cu reimpartirea celor 3 functii principale.


In acest caz PLDM ar putea sa cedeze functia de Prim-ministru catre PL, PD ramine cu spikerul, iar PLDM inainteaza candidat la Presedintie. Sau functia de Presedinte ii revine PL, iar PD si PLDM ramin cu functiile actuale detinute.

 

Probabil ca vom avea totusi anticipate la primavara.


Postul de Presedinte este foarte important, caci de fapt atributiile care le detine sunt vaste, caracteristice unei republici semiprezidentiale, si aici e si miezul conflictului. Dar Impreuna cu scrutinul, trebuie petrecut si un referendum constitutional, fara prag de participare, pe art.78, astfel ca acest conflict sa se termine odata si pentru totdeuna.

 

Gresesc cei care declara ca la anticipate nu se va schimba esential tabloul politic si clasamentul partidelor.


Ultimul sondaj efectuat de catre CBS-AXA trezeste mai multe semne de intrebare.In genere, as propune ca sondajele datele carora nu sunt verificate de catre companii independente, sa nu fie examinate serios de media si de catre comentatori.

 

Cum poate de exemplu sa fie o discrepanta atit de mare intre datele CBS-AXA si IMAS cu privire la Aderarea la UE: pentru: 47% vs. 59% , asta in conditiile in care dupa sondajul din septembrie a fost un flux de stiti pozitive in relatiiile dintre RM si UE, declaratii ale oficialilor europeni, summit-ul estic etc.

 

Dar in acest context, ne intereseaza in primul rind rezultatele care le-ar putea obtine partidele , si vedem ca sanse au doar cele patru partide din Parlament .


Nu cred ca Dodon va avea timp sa fortifice P.S. astfel ca sa aiba garantata trecerea in Parlament. De aici si necesitatea ca acesta sa cedeze si sa contribuie la alegerea Presedintelui, caci are nevoie de timp pentru a-si consolida partidul.

 

Ambele sondaje indica o scadere a PLDM si o crestere a PL, se poate intimpla repetarea scenariului de la locale din Chisinau, si la nivel national, unde PLDM a pierdut enorm in fata PL-lui.


PD si PCRM in lini mari isi pastreaza pozitiile. Comunistii vor incerca sa obtina un rezultat mai bun decit la 28.11.2010, insa nu vor reusi, vor fi atacati foarte strins de PD si PS, dar si de alti concurenti pe flangul electoral de stinga.


PLDM risca cel mai mult la anticipate, pentru ca va fi principalul raspunzator pentru actul guvernarii, si in conditiile cresterii preturilor,  a lipsei de majorari salariale si a pensiilor, ceea ce a determinat scadera nivelului de trai, acest partid va avea pierderi mari de electorat.


In aceste conditii PLDM , ar trebui sa decida, sau risca si blocheaza alegerea sefului statului si merge la anticipate, unde poate inregistra pierderi mari, fata de 28 noiembrie 2010, cu un scor de aproximativ 19-23%, ceea ce il poate trimite in opozitie si dezintegrare, sau  contribuie la alegerea sefului statului si are garantia unei guvernari de inca trei ani de zile.

 

Oricum, este clar ca mai bine alegeri anticipate, decit un Presedinte antieuropean si romanofob.

 

SURSA: Blogul lui Roman Mihaes

Alte ştiri despre: