16:27, 11 Ianuarie 2018
, PRO TV

Iulian Chifu: Tranzitia s-a terminat, turbulentele sunt caracteristicile lumii actuale pentru o generatie


Anul 2017 a fost unul extrem de important. In primul rand ca este primul an in care l-am avut pe Donald Trump la Casa Alba. A fost o schimbare de magnitudine relevanta. Insa dupa 8 luni, establishmentul american a reactionat si a inlocuit practic complet echipa voluntarista si nepregatita cu care a venit Donald Trump, din perioada electorala, din cea de tranzitie si de la inceputul mandatului, scrie Iulian Chifu pe blogul sau.


 

Şi avem un preşedinte gestionabil, care poate primi şi înţelege informaţiile instituţiilor statului şi poate guverna predictibil, dincolo de elemente specifice perioadei electorale. Pe de altă parte cred că alegerea în Franţa ca Preşedinte a lui Emmanuel Macron care a fost, de asemenea, un eveniment astral, un eveniment de cotitură, pentru că vorbim despre votarea primului preşedinte în Europa, într-un stat care avea înclinaţii eurosceptice sau eurofobe, dar care a ales să voteze un program pro-european declarat.

 

 Ambele modificări sunt extrem de importante, ca şi alegerile din Germania unde, să zicem, că lucrurile erau mai echilibrate şi mai apropiate de continuitate, însă unde încă nu avem deznodământul final al coaliţiei pe care să o conducă doamna Merkel. Şi avem chiar scenarii fără doamna Merkel Cancelar. În zona conflictelor, în Siria a dispărut Daesh - autointitulată Stat Islamic, astfel că, lipsind duşmanul comun, se conturează tot mai mult confruntarea între regim şi opoziţie, între SUA şi Rusia, iar ultimele semnale nu sunt încurajatoare. Mai adăugăm o Turcie nemulţumită de evoluţiile şi relevanţa kurdă în regiune, acolo unde Peshmerga kurdă a luptat pentru independenţa de stat.

 

Peste toate, tendinţa Iranului de a domina regiunile sunnite şi de a izola Israelul complică şi mai mult situaţia deja profund turbulentă. Dacă adăugăm ambiţiile nucleare şi războinice ale lui Kim Jong un şi pseudo-retragerea rusă din Siria, cu tentaţia concentrării pe Estul Ucrainei, dar şi înarmarea Ucrainei cu arme letale defensive, avem un tablou ce indică căderea spre conflict şi posibilitatea izbucnirii confruntării în orice moment.

 

Societatea nu e lichidă, ci foarte concretă: turbulenţa Unii vorbesc, la modă, despre o consolidare a societăţii lichide, cum îi spunea Zygmunt Bauman, sau cum o detaliază Umberto Eco. Eu cred că nu e nimic lichid, nimic fluid în societatea noastră, din contra, lucrurile sunt foarte solide şi explicabile prin faptul că se accelerează globalizare ca fenomen natural şi obiectiv (dat de tehnologie şi interconectare, interdependenţe şi viteza de circulaţie a fondurilor) fapt care duce la situaţia curentă.

 

Eu cred că trebuie să constatăm ca tranziţia s-a încheiat, iar ceea ce trăim astăzi, această amestecătură de turbulenţe, de instabilităţi, este, de fapt, o situaţie pe care o vom trăi timp de o generaţie. Este caracteristică lumii de mâine. Un al doilea trend pe care-l putem observa este diluarea ideii de hegemon absolut al SUA, deşi Washingtonul, trebuie spus, nu şi-au asumat niciodată statutul de hegemon, nici în momentele în care erau puterea dominantă, după prăbuşirea Uniunii Sovietice.

 

În continuare a existat acea separare a intereselor proprii globale şi împărţirea puterii cu responsabili regionali. O lume uni-multi-polară cu periferie anarhică, am definit-o eu, după prăbuşirea Uniunii Sovietice şi ruperea dependenţelor directe a lumii socialiste de Moscova, care nu mai avea resurse să plătească, nici interese în periferie. Ei bine, astăzi, vedem o revenire în prim-plan a două puteri, una mai degrabă militară, Federaţia Rusă, una mai degrabă economică, China, care pun sub semnul întrebării acest statut dominant al SUA, dar şi ordinea şi principiile, valorile democraţiei liberale occidentale, dar ambele nu sunt în situaţia de a răsturna această preeminenţă a SUA, nici astăzi, nici în formulele în care, în anumite momente, au colaborări directe bilaterale împotriva Occidentului.


CITESTE MAI DEPARTE PE BLOG

Alte ştiri despre: