08:34, 8 Februarie 2016
, PRO TV

Iulian Chifu: Razboi informational de cea mai joasa speta la Chisinau: „Republica Moldova este cedata Romaniei ca sa nu ajunga la Federatia Rusa“ prin „Proiectul Unirea-2018 pregatit de SUA“


Pe fondul disputelor si turbulentelor de la Chisinau, o noua-veche tema de razboi informational a reaparut la Chisinau.
În „Nezavisimaia gazeta“(Rusia) titlul de o schioapa sustine ca Republica Moldova ar fi fost cedata de Occident României. Fara nici un argument, doar cu speculatii conjuncturale precum: „În Republica Moldova, tot mai des, este invocata perspectiva unirii cu România. În favoarea acestei perspective pledeaza actualii ministri, precum si politicienii care se bucura de popularitate“. „Expertul german Alexander Rahr nu exclude aceasta posibilitate, declarând ca UE, în special, Germania, sunt de acord sa cedeze Republica Moldova României pentru ca ţara sa nu revina în zona de influenţa a Rusiei“. De asemenea, potrivit ziarului din Chisinau Panorama, „Administraţia Prezidenţiala a SUA aproba proiectul «Unirea- 2018» - unirea Republicii Moldova cu România cu prilejul aniversarii împlinirii a 100 de ani de la «Marea Unire»“.

 

Conform redactorului Panorama, Dmitri Ciubasenko, a doua versiune a „unirii“ va fi avansata drept varianta pentru integrarea euroatlantica: prin simpla trecere a graniţelor, cetaţenii Republicii Moldova se vor trezi în UE si NATO. Deci un ziarist de la Chisinau citeaza opinia unui alt ziarist prorus de la Chisinau, din zona dezinformarii clasice si un expert german care „nu exclude posibilitatea“ pentru a promova o ineptie, pe care nu o regasesti în nici un comunicat al Casei Albe, întâlnire a oficialilor, zvon din culisele staff-urilor, ci e plasmuit la Moscova, împachetat si vândut cu titlu de adevar absolut, care reclama, ulterior, fireste, reactii ferme ale aparatorilor moldovenisti si pro-rusi ai Republicii Moldova. De altfel, pro-sovieticul (nu pro-rusul, a tinut el sa sublinieze) Igor Dodon a preluat ideea si defileaza cu ea prin studiouri de televiziune. Are ce apara, desi nu ataca nimeni statalitatea Republicii Moldova.

 

Asta pentru ca dupa articolul aberant care vorbeste despre un proiect inexistent, „Proiectul Unirea-2018, pregatit de SUA“, se dau si detalii pentru credibilitate (nu prevede organizarea unor alegeri anticipate sau ordinare) dar se si incita serios populatia pentru ca, nu-i asa, îsi va pierde statul („Daca în martie va fi ales presedintele, atunci, conform acestui plan, actualul Parlament va fi ultimul în scurta istorie a independenţei nerealizate a Republicii Moldova“). si alte teme de razboi informational sunt prezente, precum scindarea legaturii transatlantice („Desi, aparent, Washington si Bruxelles îsi coordoneaza politica pentru menţinerea Chisinaului în sfera de influenţa a Occidentului, între SUA si UE exista divergenţe majore, în special privind vectorul geopolitic al Republicii Moldova. Bruxelles considera Republica Moldova drept asa-numita zona de tampon între UE si Rusia, controlul asupra careia trebuie sa fie exercitat prin intermediul Acordului de Asociere si cel de Liber Schimb, respectiv prin documentele normative privind cooperarea în sfera apararii si securitaţii“). Autorul citat al alegatiilor, acelasi no name Cibasenko.Pentru clarificare, trebuie sa spunem foarte clar ca nu exista nici proiectul, nici discutiile cu SUA sau UE si ca, de principiu, România însasi nu a dezbatut aceasta perspectiva vreodata. Exista vizionari, exista organizatii, exista emotie, exista sustinere publica, dar organismul politic, intelectual, societatea civila româna nu a facut macar aceasta dezbatere legitima pentru a clarifica optiuni, realitati, perspective, costuri. Or, pâna nu exista dezbaterea reala, avem doar o pornire emotionala, o atitudine de simpatie fata de istorie si în nici un caz un comportament unionist în România.

 

Avem aspiratii, viziuni, optiuni si nu o asumare la nivel politic, cu atât mai putin statal. Nediscutata vreodata cu parteneri si aliati pentru ca nu e clarificata abordarea României însasi. De aici la un plan „american“, la gesturi si miscari de frontiera sau responsabilitati pentru state suverane, drumul e extrem de lung. Dar si absenta dezbaterii lasa sa se presupuna o eventuala agenda ascunsa, asa cum permite aceasta eterna sarada si manevrare a publicului în Republica Moldova. Deci nu, solutiile pentru Republica Moldova sunt astazi la Chisinau, nu la Bucuresti. si responsabilitatea deopotriva.

 

Autor: Iulian Chifu

Alte ştiri despre: