10:34, 22 Octombrie 2015
, PRO TV

Iulian Chifu: "Cinismul Rusiei: statele amputate platesc separatismul din buzunarele contribuabilului din Republica Moldova si Ucraina"


Federatia Rusa a reusit sa produca un numar de scheme economice prin intermendiul carora statele suverane independente in cadrul carora a creat regiuni separatiste pro-ruse, aparate de armata rusa, sunt cele care platesc pentru administratiile separatiste.


 

 

In ambele cazuri, Republica Moldova si Ucraina, schema include achizitionarea de resurse energetice, electricitate sau carbune.

 

In Republica Moldova, Centrala termoelectrica Cuciurgan, situata in stanga Nistrului, a fost privatizata de separatisti prin intermediari, catre firma de stat rusa RAO-AES, componenta a sistemului energetic rus controlat de noii lideri ai Rusiei, siloviki, reprezentantii structurilor de forta, cei care l-au adus sau pe care i-a adus Vladimir Putin in pozitiile de putere. Astfel, centrala ia gaz din Rusia, gaz neplatit si adaugat la datoria Republicii Moldova, mai grav, gaz necontabilizat de nimeni, iar curentul electric este vandut in dreapta Nistrului, in regiunile administrate de autoritatile legitime de la Chisinau.

 


Din aceasta schema, Republica Moldova se inarca cu datoriile la gaz, in timp ce, pe de alta parte, plateste energia electrica catre Cuciurgan, la pretul cerut. Nu mai vorbim despre intermediari, pretul megawatului si cine incaseaza diferentele de pret, impartite frateste intre potentati din Rusia, de la Chisinau si Tiraspol, in adevarate scheme de furt din buzunarul cetatenilor Republicii Moldova cu castiguri substantiale la fiecare Megawat.

 


In cazul Ucrainei, noua schema care finanteaza separatismul vine din carbune. Minele de carbune sunt acum sub controlul separatistilor rusi si a reprezentantilor trupelor ruse din Donetsk si Lugansk, iar Ucraina cumpara carbunele pentru producerea de energie termica de la separatisti. Aranjamentul, expus de catre Volodymyr Omelchenko, directorul studiilor energetice la Centrul Razumkov din Kiev, finanteaza existenta administratiilor separatiste si pe mercenarii, voluntariisi militarii rusi din regiune. Autoritatile de la Kiev au sub control 55 din cele 90 de mine de stat din Donbas. Carbunele este folosit pentru producerea a un sfert din electricitatea din Ucraina si e vital pentru productia de otel si incalzirea locuitorilor din orase, care functioneaza numai pe antracit, tipul de carbune extras din abundenta in regiunile estice. 

 


Preturile sunt de 1.100 grivne (51 dolari) pe tona plus valoarea adaugata si taxe, in timp ce o tona este vanduta in regiune cu intre 600 si 800 grivne, deci autoritatile legitime si cetatenii ucraineni platesc un pret cu intre 50% si 90% mai mare decat cel din regiune. Nu mai vorbim despre faptul ca acest tip de conditionare mentine locurile de munca ale localnicilor si produce resurse suplimentare celor aflate in general in sistem.

 


Mai trebuie mentionat ca, atat in cazul Cuciurgan, cat si in cazul Donbas, tehnologia utilizata este de foarte proasta calitate, cu o eficienta redusa, pierderi mari, in conditiile in care, de exemplu, o centrala alternativa pe gaz are dimensiuni si randament mult mai bun daca e moderna si cu randament mare. in privinta carbunelui, activitatea miniera a fost intotdeauna subventionata de catre statul ucrainean, astfel incat intreaga Ucraina platea pentru sustinerea estului “industrializat” si continua sa o faca azi sustinand cu plata fiecarei tone de carbune, separatismul pro-rus din Est.

 

Sursa: Iulian Chifu

Alte ştiri despre: