15:23, 7 Februarie 2012
, Igor Dodon

Igor Dodon: Securitatea alimentara a Moldovei este in pericol


Partidul Socialistilor constata o situatie deosebit de ingrijoratoare in domeniul agricol. Exista premise pentru un colaps agricol in anul 2012, iar primele semne in acest sens au fost vizibile deja in toamna anului trecut.


Seceta îndelungata din 2011, managementul defectuos al institutiilor responsabile si situatia financiara precara din sector au compromis lucrarile agricole de toamna. Conform datelor din cadrul Ministerului Agriculturii pentru toamna anului 2011, cultura de baza ce asigura securitatea alimentara a tarii – grîul de toamna –, a fost semanata pe o suprafata de 272 mii ha, sau 83% din suprafata de 328 mii ha destinate însamîntarii cu aceasta cultura. Pentru prima data în ultimii 60 de ani, doar 10% din culturile de toamna au intrat în iarna înfratite, motiv pentru care riscam sa ramînem în acest an fara grîne.

 

Înca în luna decembrie persoane cu functii de raspundere din cadrul Ministerului Agriculturii au recunoscut ca 60% din semanaturile cu grîu de toamna, ce constituie peste 160 mii ha, sunt într-o stare foarte proasta, 93 mii ha, sau 34% din suprafata, sunt într-o stare satisfacatoare si doar 19 mii ha (6%) din semanaturi sunt într-o stare buna. Managementul agricol defectuos din toamna anului 2011 a fost agravat de iarna geroasa si cu slabe precipitatii din 2012. Conform expertilor în domeniul, în unele raioane ale republicii semanaturile de toamna au fost compromise pe o suprafata de peste 50%. Se preconizeaza ca în primavara mai bine de 100 mii ha de grîu de toamna sa fie reînsamîntate cu grîu de primavara. Aceasta însa nu salveaza situatia – practic în anul curent Republica Moldova, tara agrara, va ramîne fara grîu alimentar.

 

Ministerul Agriculturii s-a multumit sa recunoasca doar situatia dificila din sector, însa la modul real nu a contribuit în niciun fel pentru asigurarea securitatii alimentare a tarii, aceasta fiind de fapt functia de baza a institutiei. Si, deja nu ne mai mira ca nicio persoana de raspundere din aceasta institutie nu si-a dat demisia de onoare din cauza incompetentei si iresponsabilitatii. Desi o asemenea demisie este iminenta.

 

În context, amintim ca pe parcursul anilor 2009-2011 Guvernul nu a achizitionat niciun kilogram de grîu pentru rezerva de stat. Conform unor estimari, rezerva de grîu alimentar a statului, care dupa norma trebuie sa fie de 75-80 de mii tone, dispune în prezent de aproximativ 45-50 de mii tone. Guvernul nici macar n-a profitat de recolta anului 2011 pentru a reface rezerva de stat. Dimpotriva, Guvernul a distribuit din rezerva de stat mii de tone, cu scopul de a controla pretul la pîine. Cu alte cuvinte, Guvernul a urmarit un cîstig politic tactic, prin metode inoportune, iar întreaga tara a pierdut din rezervele sale strategice. Pe lînga cele mentionate, situatia din agricultura va fi afectata negativ si de politica bugetara din acest an, care indiscutabil va duce la cresterea pretului la combustibil, dar si de politica de subventionare, fiind anulata subventionarea produselor de uz fitosanitar si a fertilizantilor.

 

Pornind de la realitatile existente, Partidul Socialistilor din Republica Moldova vine catre Guvern cu urmatoarele propuneri pentru redresarea de urgenta a situatiei din sector:


  1. Scutirea producatorilor agricoli de impozitul funciar pentru anul 2012. Un proiect de lege în acest sens a fost deja elaborat si înregistrat în Parlament de catre Partidul Socialistilor.
  2. Alocarea pentru producatorii agricoli a cîte 30 de litri de motorina la 1 ha pentru lucrarile de primavara, în special necesare pentru reînsamîntarea semanaturilor de toamna afectate în aceasta iarna.
  3. Reintroducerea subventionarii cu minim 15% a procurarilor de produse de uz fitosanitar si a fertilizantilor.
  4. Refacerea rezervei de stat prin achizitionarea a 30-35 mii de tone de grîu alimentar, în special de la producatorii autohtoni, iar în caz de necesitate si din import.

 

SURSA: Blogul lui Igor Dodon 

Alte ştiri despre: