12:24, 11 Noiembrie 2015
, PRO TV

George Damian: “De ce a amanat Iohannis imprumutul pentru Republica Moldova”


Decizia presedintelui Kalus Iohannis de a suspenda imprumutul de 150 de milioane de euro pentru Republica Moldova a fost interpretata in fel si chip. Insa a fost scapat din vedere un detaliu relativ important: motivul invocat de Iohannis pentru acest gest.
Comunicatul oficial ne spune ca decizia a fost luata privind la ”Declaratia comuna privind instituirea unui parteneriat strategic intre Romania si Republica Moldova pentru integrarea europeana a Republicii Moldova, semnata la Bucuresti la 27 aprilie 2010 si avand in vedere contextul politic actual din Republica Moldova”.   


Cu alte cuvinte actuala situatie politica de la Chisinau este de natura sa contrazica Declaratia comuna din aprilie 2010. Este o acuzatie putin voalata: clasa politica nu respecta o intelegere asumata in urma cu cinci ani. Textul Declaratiei comune invocate de Iohannis poate fi gasit pe pagina de internet a Ministerului Afacerilor Externe de la Bucuresti: in limbaj tehnic spune ca autoritatile din Romania si Republica Moldova vor colabora in procesul de apropiere al Republicii Moldova de Uniunea Europeana. Autoritatile din ambele state trebuie sa colaboreze, este nevoie de doi pentru asta.   


In aceste zile la Chisinau este vanturata ideea investirii unui guvern de coalitie care sa includa si Partidul Comunistilor – sau chiar Partidul Socialistilor intr-o formula de guvern de uniune nationala. Partidul Comunistilor s-a abtinut in ultima perioada de la declaratii clare referitoare la proiectia sa asupra relatiei Republicii Moldova cu Uniunea Europeana. Comunistii nu resping atributul ”european”, doar ca nu spun limpede ce parere au despre Acordul de asociere al Republicii Moldova cu UE: sprijina ideea aprofundarii relatiilor cu Bruxelles-ul? Ultimele delcratii mai deschise in acest sens dateaza cu mai multe luni in urma: pe atunci comunistii cereau renegocierea Acordului de asociere cu UE – o forma politicoasa de suspendare a acestui document. Din partea socialistilor avem o pozitie mult mai transanta: ei doresc denuntarea documentului ce stabileste relatii aprofundate cu UE si cer intrarea Republicii Moldova pe orbita noii uniuni economice patronate de Moscova.   


Ecuatia este cat se poate de simpla: comunistii si socialistii doresc suspendarea relatiilor Republicii Moldova cu UE, iar intrarea lor la guvernare arunca la gunoi declaratia comuna amintita mai inainte. Un imprumut de la Bucuresti devine pur si simplu imposibil in aceste conditii.  


Sursa: Blogul lui George Damian

Alte ştiri despre: