16:35, 13 Octombrie 2015
, PRO TV

Alexandru Tanase: "Republica Cutarida"


Cutarida este numele pe care scriitorul Eugen Barbu l-a dat unei mahalale sarace, situate la periferia Bucurestiului interbelic, pe marginea unei imense gropi de gunoi. Cutarida es te un loc populat de personaje inapte pentru o viata sociala decenta. Este o asezare jalnica, avand valori false, in care viata sociala nu-i altceva decat o imitatie stangace si denaturata a modului de viata din lumea civilizata.


 

Mi-am amintit de Cutarida in momentul cand am urmarit episodul cu maşina care a rasturnat cateva tone de materie fecala in pragul sediului PLDM. Acest eveniment, in egala masura tragic şi grotesc, seamana a fi o ultima nota in partitura, care a inceput sa fie scrisa in 2009, cu numele: „Republica Moldova – o poveste de succes”.

 

In aceasta partitura incape intregul parcurs „european”, care a inceput cu „revolutia twittter” si care se pare ca se va termina cu cele trei „oraşele de corturi” din centrul celei mai „europene” capitale de pe glob. in aceasta partitura se inscrie calea pe care am parcurs-o de la „Moldova fara Voronin” pana la „guvernul minoritar”, de la AIE-1  la „Jios Aliansu’”.

 

Tot aici sunt incluse „chinurile nasterii” unei noi clase de politicieni si trista constatare ca societatea s-a ales cu o guvernare axata in principal pe obtinerea de avantaje personale pe seama celor in numele carora guverneaza. Tot din aceasta partitura vom afla despre faptul ca in lumea asta sunt doua tipuri de adevaruri: „ştiintifice” si „politice”. Momentul culminant al acestei tragicomedii l-a constituit jaful sistemului bancar al tarii.Cam la asta se rezuma „povestea de succes”, pe care am trait-o in ultimii ani. Putini vor fi cei care peste cativa ani isi vor aminti cui apartin meritele pentru semnarea Acordului de Asociere cu UE, recunoaşterea de catre Curtea Constitutionala a limbii romane ca limba oficiala a statului sau liberalizarea regimului de vize.

 

In memoria colectiva va ramane miliardul furat si cisterna de excremente varsate pe pragul colosului politic de altadata.Uitandu-ne actualmente la potentialii succesori la putere, nu-i greu de presupus ce ne asteapta. Unele lucruri se vor schimba. Bunaoara „vaca statului”, care era mulsa intr-un tarc cu insemnele UE, va fi mulsa in alt tarc, cu simbolurile Uniunii Vamale. Fara indoiala, nemulsa nu va ramane. Au englezii o vorba: „To choose between plague and cholera” (A alege intre ciuma si holera).

 

„Atentat cu fecale!” – titra in bataie de joc un respectabil post de televiziune. Demult nu mai sunt membru PLDM, ba mai mult, am tot mai putine motive de empatie pentru acest partid. De la asta, insa, o porcarie nu devine mai putin porcoasa. Nebunii se bucura, crezand in nebunia lor ca stropii dejectiilor varsate pe pragul acestui partid nu vor lovi intreaga societate. Vor lovi si inca foarte curand. Istoria este o cucoana razbunatoare. Cei care nu-i invata lectiile, risca sa le traiasca din nou.Pentru cei ce nu cunosc, romanul lui Eugen Barbu, despre care vorbeam la inceput, se numeşte „GROAPA”.

 

Sursa: Blogul lui Alexandru Tanase

Alte ştiri despre: