13.06.2019
Washington Post - A fost socant weekend-ul trecut, cand cele mai pro-occidentale si pro-Putin partide politice ale tarii au format dintr-o data o coalitie de guvernamant
Publicatia americana Washington Post a scris despre faptul ca weekendul trecut a fost socant in Moldova dupa ce partidele pro-occidentale si pro-Putin au format o coalitie.

Materialul realizat de Washington Post:

"Moldova, o mica fosta republica sovietica din Europa de Est a fost decazuta din punct de vedere politic de ani de zile. Unele partide incearca integrarea sa in Uniunea Europeana, iar altele s-ar alinia cu Rusia lui Vladimir Putin. Deci, a fost socant acest weekend trecut, cand cele mai pro-occidentale si pro-Putin partide politice ale tarii au format dintr-o data o coalitie de guvernamant. Scopul lor declarat a fost acela de a pune capat aspiratiei institutiilor Moldovei de un oligarh care a fost acuzat de practici corupte - care in Moldova, ca si in mai multe tari din fostul bloc sovietic, reprezinta o amenintare mai mare pentru guvernarea eficienta decat populismul, chiar si Putinismul.

Moldova are acum o sansa fragila de a-si curata sistemul politic. Dar va avea nevoie de mai mult sprijin decat a ajuns pana acum de la guvernele occidentale, inclusiv din partea administratiei Trump.

Incepand de miercuri a existat un impas periculos intre noul guvern condus de reformatorul pro-occidental Maia Sandu si oligarhul Vlad Plahotniuc, al carui Partid Democrat din Moldova a condus administratia anterioara. Plahotniuc a refuzat sa recunoasca noul guvern, iar judecatorii de la Curtea Constitutionala au emis o hotarare dubioasa, declarand ca este nevalid. Instanta a suspendat, de asemenea, presedintele Republicii Moldova si l-a inlocuit pe scurt cu un aliat al lui Plahotniuc, care a ordonat prompt alegerile noi."

Articole din aceeasi categorie