08.05.2023
Vlad Kulminsk, despre coruperea alegatorilor din Autonomia Gagauza „Daca contracandidatii nu isi doresc sa-si apere dreptul lor democratic de a fi alesi este destul de greu sa-i ajuti”

Autoritatile de la Chisinau nu au ramas total nepasatoare la incalcarea flagranta si evidenta a regulilor de finantare a campaniilor electorale din Autonomia Gagauzia. O spune directorul executiv al Institutului pentru Initiative Strategice, Vlad Kulminski, potrivit caruia cei care ar trebui, in primul rand, sa ia atitudine este Comisia Electorala Centrala a Autonomiei Gagauze, dar si contracandidatii. Vlad Kulmiski spune ca fiecare dintre contracandidati a acuzat utilizarea nelimitata a finantarii, a incalcarii normelor de finantare si nici unul nu a depus o plangere. Declaratiile au fost facute in cadrul emisiunii In PROfunzime.

Vlad KULMINSKI, DIRECTOR EXECUTIV AL INSTITUTULUI PENTRU INITIATIVE STRATEGICE:Autoritatile de la Chisinau, ma refer la organele de drept care vedem ca nu au ramas total nepasatoare la incalcarea flagranta si evidenta a regulilor de finantare a campaniilor electorale, inclusiv am auzit aceste note in comunicatul CNA. Ca aceasta candidata a acceptat finantarea din partea unui grup criminal organizat, ca acele rapoarte financiare au fost falsificate, insa acesta este un dosar penal care urmeaza sa fie investigat, sa fie colectate toate probele, respectate toate procedurile si apoi sa fie transmise in judecata. Acest proces va ocupa cateva luni. Atitudine ar trebui sa aiba Comisia Electorala Centrala a Autonomiei Gagauze, chiar si contracandidatii. Fiecare dintre ei a acuzat utilizarea nelimitata a finantarii, a incalcarii normelor de finantare si nici unul nu a depus o plangere. Daca ei nu isi doresc sa-si apere dreptul lor democratic de a fi alesi, dreptul la o competitie electorala corecta atunci este destul de greu sa-i ajuti.”

Astazi, politia a publicat interceptari ale discutiilor telefonice dintre persoanele afiliate partidului Sor, cercetate pentru coruperea alegatorilor din Gagauzia. Acestea sunau alegatorii si le promiteau bani pentru votul lor. Reprezentantii partidului Sor spun ca interceptarile sunt trucate.  

Potrivit procurorilor, persoane din stafful electoral al candidatului partidului Sor ar fi primit pana la 15 mii de lei pentru a convinge cetatenii sa voteze in favoarea acestuia. Totodata, acestia ar fi organizat transportarea organizata contra plata a alegatorilor la sectiile de votare si ar fi acceptat bani din partea unui grup criminal organizat. Reprezentantii partidului Sor, liderul caruia a fost condamnat la 15 ani de inchisoare in dosarul frauda bancara, au acuzat partidul de guvernamant de abuzuri. Reprezentantii PAS au spus ca nu comenteaza declaratiile.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.   

Articole din aceeasi categorie