09.10.2019
Profil electoral: Valeri Klimenko, candidatul Partidului Sor la functia de primar al municipiului Chisinau - anticoruptie.md
Valeri Klimenko, politicianul romanofob care i-a cedat lui Ilan Sor partidul si l-a ajutat sa ajunga primar de Orhei, este candidatul Partidului „Sor” la functia de primar al Capitalei. Klimenko mai este cunoscut pentru faptul ca a agresat verbal si fizic mai multi activisti, episoade pentru care ulterior a fost tras la raspundere.

Klimenko este presedintele de onoare al Partidului „Sor”, formatiune creata in baza miscarii social-politice „Ravnopravie” pe care a constituit-o in 1998. Din 1997 pana in prezent el este si presedinte al Congresului Comunitatilor Ruse din Republica Moldova. Intre 2002–2003 a fost reprezentat aceasta structura intr-o structura afiliata Dumei de Stat a Rusiei.

Valeri Klimenko s-a nascut in 1953 in regiunea Ural din Federatia Rusa. A studiat jurnalismul in orasul Lvov si a sustinut doctoratul in sociologie la Moscova. Ulterior, s-a stabilit la Chisinau, a lucrat jurnalist la publicatii de limba rusa, apoi s-a implicat in diverse miscari proruse.

Valeri Klimenco este fondatorul Miscarii social-politice „Ravnopravie”, care a fost inregistrata oficial la data de 27 octombrie 1998. In perioada 1999–2011 a fost consilier in Consiliul municipal Chisinau, ales pe listele „Ravnopravie”. Miscarea „Ravnopravie” nu a reusit sa treaca niciodata pragul electoral la scrutinele parlamentare.

In cadrul sedintei Consiliului miscarii „Ravnopravie” din 19 iunie 2016, Ilan Sor a fost ales presedinte al partidului. In octombrie 2016 formatiunea a fost redenumita in Partidul „Sor”.

La alegerile parlamentare din februarie 2019, Klimenko a candidat pe pozitia a saptea in lista Partidului „Sor” in circumscripta nationala si a fost candidatul formatiuni si in circumscriptia nr. 49, din Est, insa nu a obtinut mandatul de deputat.

Detinator de actiuni la mai multe intreprinderi

Potrivit Declaratiei de avere depuse la CEC, Valeri Klimenko detine doua apartamente in Chisinau. Unul, cu suprafata de 65,5 metri patrati, l-a primit de la stat impreuna cu sotia in 1982, in calitate de tineri specialisti. Cel de al doilea apartament, cu suprafata de 52,1 metri patrati, a fost procurat de Klimenko in 2006, cu un milion 324,6 mii de lei.

Presedintele de onoare al Partidului „Sor” raporteaza actiuni in valoare de 779,3 mii de lei la SA Steclomont si 51 la suta din activele SRL Paine si Tehnologii.

Candidatul mai declara si doua automobile, un Mercedes E 300, produs in 2013 si procurat in 2017 cu 400 mii de lei, si un Hyunday Elantra, produs in 2007 si procurat in acelasi an cu 134 mii 670 lei.

Pentru anii 2017-2018, Klimenko raporteaza venituri salariale de 2882 lei de la SRL Aparate exacte si venituri din pensie de 74 mii 723 lei. Sotia sa a avut un venit de 46 249 lei de la aceeasi intreprindere si o pensie de 67232 lei.

Intreprinderea Aparate exacte apartine familiei Klimenko, este administrata de Valeri Klimenko si inregistrata pe numele sotiei sale. Intreprinderea respectiva nu se regaseste in Declaratia depusa la CEC.

Suspectat de comunitatea pe care o sustine

Intr-o investigatie publicata de ZdG in 2008, se arata ca o institutie din Moscova, „Moscovski dom sootecestvennika”, ar fi efectuat mai multe transferuri de bani pentru etnicii rusi de la Chisinau, reuniti in Congresul Comunitatilor Ruse. Potrivit rapoartelor financiare, s-au oferit clase de calculatoare si utilaje pentru comunitatile rusesti din Moldova, cursuri de recalificare pentru 10 pedagogi, a fost asigurata participarea la Forul II al scolilor puskiniste, sustinere universitatii slavone din Chisinau, s-a finantat organizarea unei conferinte pe problema limbii ruse la Chisinau, pentru 300 de participanti, la care au participat ministrul de atunci al Educatiei de la Chisinau si autoritati din conducerea Moscovei, s-a organizat un concert la 12 iunie, de Ziua Rusiei, in Moldova, s-a acordat sprijin financiar pentru reparatia monumentelor soldatilor sovietici. Totodata, a fost sustinuta initiativa comunitatilor rusesti din Moldova de participare a structurilor rusesti in constructia unui hipermarket la Chisinau, dar si pentru „producerea berii”. In ancheta se mai arata ca unicul reprezentant al Consiliului filialei din Moldova a organizatiei „Moscovski dom sootecestvennika” este Valeri Klimenko.

Institutia de presa mai face referinta la cinci plangeri parvenite din partea Comunitatii ruse. Petitionarii s-au plans ca Valerii Klimenko si-ar fi insusit utilajul pentru brutarie, donat comunitatii ruse de Armata 14-ea.

In cadrul sedintei Consiliului municipal din 11 octombrie 2007, consilierul municipal Valerii Klimenko a facut mai multe declaratii calomnioase la adresa fostilor membri ai grupului Ilascu, in procesul examinarii a unui proiect de decizii privind conferirea titlului de „Cetatean de onoare al orasului Chisinau domnilor Ilie Ilascu, Andrei Ivantoc, Alexandru Lesco si Tudor Popa”, numindu-i criminali de razboi. Dupa sedinta respectiva, Andrei Ivantoc l-a atacat in judecata pe Klimenko, solicitandu-i dezmintirea informatiei si un prejudiciu moral. Instanta i-a satisfacut cererea reclamantului, obligandu-l pe consilierul municipal sa dezminta informatia, sa-si ceara scuze de la Ivantoc in cadrul sedintei CMC si sa-i plateasca acestuia prejudiciul moral si cheltuielile de judecata, in marime de peste 15 mii lei.

Valeri Klimenko s-a remarcat de mai multe ori prin declaratiile romanofobe. In 2017, Vitalia Pavlicenco, presedinta PNL, a castigat definitiv procesul civil intentat lui Klimenko pentru apararea demnitatii si onoarei, dupa ce i-a numit pe unionisti extremisti.

Amendat pentru agresivitate

In 2006, Centrul pentru Combaterea Crimelor Economice si Coruptiei (CCCEC), actualul CNA, a initiat, impreuna cu Procuratura Anticoruptie, urmarirea penala a consilierului municipiului Chisinau, Valeri Klimenko, suspectat de organizarea unei grupari criminale de sustragere a mijloacelor banesti in proportii deosebit de mari din bugetul local.

Potrivit unui comunicat al Serviciului de presa al CCCEC, „Klimenko a creat un clan familial, in comun cu Gheorghi Berezenko”. „Cunoscand situatia din municipiul Chisinau in ceea ce priveste efectuarea lucrarilor de reparatii la diverse institutii aflate in subordinea primariei, Klimenko a implicat, timp indelungat, inclusiv prin utilizarea relatiilor si atributiilor sale de serviciu, agenti economici dirijati de el”, se arata in comunicatul CCCEC.

Klimenko a declarat atunci ca dosarul initiat impotriva sa este „fabricat la comanda” si ca ar fi vorba de o „hartuire politica”. Dosarul nu a avut finalitate.

Activistul Oleg Brega a declarat anterior in repetate randuri ca a fost agresat si amenintat de Valeri Klimenko.

In ianuarie 2019, activistul Anatol Matasaru, a depus pe numele lui Klimenko o cerere la politie pe motiv ca l-ar fi agresat si i-ar fi deteriorat camera in timp ce filma un miting al Partidului „Sor” in fata Comisiei Electorale Centrale. In mai 2019, Politia i-a aplicat lui Klimenko o amenda contraventionala de 1800 de lei. Atat contravenientul, cat si partea vatamata, au atacat in instanta decizia Politiei.

Articole din aceeasi categorie