14.07.2020
Coronavirus. OMS: „Prea multe tari s-au indreptat in directia gresita”

Lucrurile vor merge „din ce in ce mai rau” in ceea ce priveste gestionarea pandemiei de coronavirus, daca guvernele nu vor lua masuri mai stricte, a avertizat Organizatia Mondiala a Sanatatii.

Directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a spus ca „prea multe tari s-au indreptat in directia gresita”, scrie BBC News, citat de Mediafax.

Statele Unite sunt in prezent epicentrul pandemiei, iar tensiunile dintre presedintele Donald Trump si expertii din domeniul medical au dus la o crestere a numarului de cazuri.

Tedros a mai spus ca „mesajele amestecate ale liderilor” au subminat increderea publicului in incercarile de a controla pandemia.

„Virusul ramane inamicul public numarul unu, dar actiunile multor guverne si oameni nu reflecta acest lucru", a spus Tedros.

Seful OMS a spus ca masuri precum distantarea sociala, spalarea mainilor si purtarea mastilor in situatii adecvate trebuie luate in serios si o revenire la vechea normalitate, in viitorul apropiat, nu este realista.

„Daca elementele de baza nu sunt respectate, exista o singura directie in care se va indrepta aceasta pandemie: din rau in mai rau", a spus dr. Tedros.

Dr. Mike Ryan, directorul executiv al Programului pentru Situatii de Urgenta al OMS, a declarat ca reducerea unor masuri de carantina in America si deschiderea unor zone au dus la o „transmisie intensa”.

El a adaugat ca inchiderea regiunilor mari ar avea consecinte economice uriase, dar ca masuri de carantina la nivel local in anumite locuri ar putea fi necesare pentru a atenua raspandirea virusului.

Ryan a cerut guvernelor sa puna in aplicare strategii clare si „puternice”, adaugand: „Cetatenii trebuie sa inteleaga si trebuie sa le fie usor sa se conformeze”.

Trebuie sa invatam sa traim cu acest virus", a spus dr. Ryan, avertizand ca asteptarile ca virusul ar putea fi eradicat sau ca un vaccin eficient ar putea fi gata, in cateva luni au fost "nerealiste". In plus, el a adaugat ca nu se stie inca daca recuperarea dupa infectarea cu noul coronavirus va duce la imunitate si, daca s-ar intampla asta, cat va dura aceasta imunitate.

Articole din aceeasi categorie