11.08.2020
Rusia a inregistrat primul vaccin impotriva coronavirusului. Anuntul facut de Vladimir Putin

Rusia a inregistrat primul vaccin impotriva noului coronavirus. Anuntul a fost facut de presedintele Vladimir Putin, care a precizat ca una din fiicele sale s-a imunizat deja. Nu a spus insa daca si el a fost vaccinat. Rusii sustin ca vaccinul lor este eficient si sigur. Organizatia Mondiala Sanatatii are rezerve in privinta acestuia, deoarece nu ar fi fost testat suficient.

Vladimir PUTIN, PRESEDINTELE FEDERATIEI RUSE: ”In aceasta dimineata, pentru prima data in lume, a fost inregistrat un vaccin impotriva noului tip de Coronavirus. Stiu ca este destul de eficient, ca ofera o imunitate durabila si repet a trecut toate testele necesare.”

Vaccinul realizat de centrul de stat Gamaleia a fost dezvoltat in colaborare cu ministerul Apararii si testat pe militari si ar urma sa fie pus in circulatie in 1 ianuarie 2021.

Vladimir PUTIN, PRESEDINTELE FEDERATIEI RUSE: ”Acest vaccin a fost facut pe baza de vectori virali, dar avantajul consta in faptul ca au fost folosit adenovirusi de la vectori virali ai oamenilor si vaccinul este eficient si sigur si formeaza o imunitate durabila. Stiu asta foarte bine, pentru ca una din fiicele mele s-a vaccinat si se poate spune ca a participat astfel la un experiment.”  

O astfel de tehnologie de dezvoltare  a vaccinului este utilizata de asemenea si de universitatea Oxford. Respectiv se foloseste ca suport un alt virus care a fost transformat si adaptat pentru a lupta cu Covid-19. Ministrul rus al Sanatatii a declarat ca Rusia poate incepe vaccinarea in masa desi abia urmeaza sa fie facute testele clinice mai ample pe mii de participanti, aceea etapa cunoscuta si ca „faza a treia" a testelor.

Mihail MURASKO, MINISTRUL RUS AL SANATATII: ”Cei care au elaborat vaccinul au pregatit documentele pentru a fi continuate urmatoarele teste clinice la care vor participa cateva mii de oameni.”

Faza a treia este considerata o etapa esentiala inainte ca un vaccin sa primeasca persmiunea de a fi folosit pe scara larga. Numerosi cercetatori straini si-au exprimat recent preocuparea in ceea ce priveste rapiditatea crearii unui astfel de vaccin, iar Organizatia Mondiala a Sanatatii a cerut Rusiei sa respetate toate etapele de testare. 

Moscova nu a publicat un studiu detaliat al rezultatelor testelor sale pentru a stabili eficacitatea vacinului.  Mai mult de 100 de vaccinuri sunt in curs de dezvoltare la nivel global, iar cel putin 4 sunt in faza finala de testare pe oameni, potrivit OMS. 

Numarul cazurilor de coronavirus din intreaga lume a trecut de 20 de milioane, dublu fata de cel din urma cu 45 de zile, dintre care mai mult de jumatate s-au inregistrat in SUA, India si Brazilia.

Articole din aceeasi categorie