20.03.2020
Pandemia de coronavirus pe glob. Situatia de vineri, 20 martie. LIVE UPDATE

In toata lumea, numarul de cazuri confirmate a trecut de 244.000, iar cel al deceselor a depasit 10.000.

In toata lumea, numarul de cazuri confirmate a trecut de 244.000, iar cel al deceselor a depasit 10.000.

Ultimul bilant al pandemiei de coronavirus in Italia indica 3.405 morti. Doar joi au fost 427, depasind numarul cazurilor fatale raportate oficial de China. Numarul persoanelor testate pozitiv in Peninsula a trecut de 41.000.

Dupa Italia, Spania ramane tara din Europa, cu cele mai grave probleme. Acolo, numarul celor care s-au infectat sare de 17.000 si sunt deja peste 800 de morti.

In Spania, in ultimele 24 de ore, numarul persoanelor infectate a crescut cu 30% la suta. Cel mai rau este in Madrid si in imprejurimi.

Epidemia de coronavirus a provocat moartea a 372 de persoane in Franta, dintre care 108 noi decese in ultimele 24 de ore, 4.761 de pacienti fiind in prezent spitalizati..

In Marea Britanie, premierul Boris Johnson este insa increzator ca tara va putea depasi impasul generat de coronavirus in cel mult 3 luni.

Michel Barnier: „In aceasta criza foarte grava care loveste intreaga lume si Europa in particular, criza coronavirusului, vreau sa va spun personal ca am fost testat pozitiv cu Covid-19”,

.... a marturisit Michel Barnier, negociatorul sef al Uniunii europene pentru Brexit. Este in izolare la domiciliu si nu are simptome.

Si principele Albert de Monaco a anuntat ca a fost testat pozitiv pentru coronavirus, dar conform comunicatului oficial, nu are simptome de boala, si continua sa lucreze, din apartamentele sale private.

DESFASURAREA EVENIMENTELOR DE VINERI, 20 MARTIE

UPDATE 08:40 - Bilantul mondial al deceselor a depasit pragul de 10.000

Numarul total al deceselor provocate de coronavirus la nivel mondial a depasit pragul de 10.000, vineri, conform celei mai recente statistici intocmite de Centrul pentru Stiinta si Ingineria Sistemelor (CSSE) al Universitatii Johns Hopkins din Statele Unite.

In total, 10.030 de persoane din totalul de 244.517 de cazuri confirmate la nivel mondial au murit din cauza pandemiei provocate de noul coronavirus, potrivit CSSE.

Italia a inregistrat cel mai mare numar de decese, 3.405, conform acestei statistici. Printre alte tari cu peste 100 de decese se numara China, Iran, Spania, Franta, Statele Unite si Marea Britanie, potrivit CSSE.

La 14 martie, Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a raportat ca bilantul deceselor asociate COVID-19 la nivel mondial a depasit pragul de 5.000, cifra dublandu-se in doar sase zile.

UPDATE 08:10 - A doua zi cu zero cazuri locale in China

Pentru a doua zi consecutiv, China nu a raportat vineri nicio noua contaminare de origine locala cu coronavirus, in timp ce numarul cazurilor importate a atins un record, noteaza AFP.

Ingradirea pandemiei in tara asiatica, unde virsul a fost detectat in decembrie, ofera o raza de speranta multor tari care in prezent depun eforturi pentru a opri raspandirea COVID-19.

Numarul noilor morti in decurs de o zi s-a redus semnificativ in ultimele saptamani in China: numai trei decese au fost anuntate vineri de Ministerul Sanatatii, cel mai scazut de la primele bilanturi din ianuarie.

De la debutul pandemiei, circa 81.000 de persoane au fost contaminate in tara asiatica, dar in prezent mai sunt aproximativ 7.000 de bolnavi.

Principala ingrijorare a Chinei este in prezent sa evite aparitia unui al doilea val epidemic pe teritoriul national odata cu persoanele contaminate care sosesc din strainatate.

Ministerul Sanatatii a anuntat vineri un record de 39 de cazuri importate, fata de 34 cu o zi inainte, ridicand totalul la 228.

UPDATE 08:00 - Prima romanca depistata cu coronavirus in Italia s-a vindecat

 Din fericire, vin si vesti bune care ne dau speranta. Daniela Buzatu, prima romanca depistata cu coronavirus in Italia, a anuntat vineri pe pagina sa de Facebook ca s-a vindecat dupa ce doua teste consecutive au iesit negativ.

UPDATE 07:50 - Expertii chinezi critica masurile luate de Italia

Expertii chinezi veniti sa-i ajute pe italieni spun ca autoritatile nu iau masuri suficiente pentru a opri pandemia.

Sun Shuopeng, director executiv Crucea Rosie din China: „Aici in Milano si implicit in regiunea Lombardia vad ca nu aveti o politica stricta de blocare a orasului, deoarece transportul public functioneaza normal in continuare, oamenii ies pe strada in continuare, inca mergeti la restaurant, petreceti in hoteluri si nu purtati masti. In acest moment trebuie sa opriti toate activitatile economice si trebuie sa reduceti mobilitatea oamenilor. Toti oamenii ar trebui sa stea acasa in carantina.”

Premierul Giuseppe Conte a anuntat ca perioada de carantinala nivel national va trebui prelungita dincolo de termenul initial, care era sfarsitul acestei luni.

Autoritatile italiene iau in considerare inasprirea masurilor care restrictioneaza deplasarile dupa ce date adunate de la telefoane mobile arata ca prea multi cutreiera strazile.

UPDATE 07:45 - Trupurile neinsufletite ale bolnavilor de coronavirus din Italia sunt incinerate

Rachel Buchholz, american in Italia: „In Italia, crematoriile sunt deschise 24 de ore din 24, 7 zile din 7. Ba chiar sunt nevoiti sa tina sicriile unele peste altele in biserici, pana cand se face loc in crematorii. Oamenii mor singuri. Rudele nu sunt lasate sa-i mai vada pentru ultima oara, pentru ca virusul e atat de contagios.”

Orasul Bergamo - acum epicentrul pandemiei din Italia - este sufocat de numarul foarte mare de victime. Camioanele militare transporta sicrie cu trupuri neinsufletite catre alte localitati din nordul Italiei.

Barbie Nadeau, corespondent CNN in Italia: „Media de varsta a celor care au murit din cauza coronavirusului ramane 80 de ani. Cei mai multi dintre cei decedati, daca nu chiar toti, aveau probleme medicale pre-existente, unii aveau chiar 2-3 patologii. Am aflat ca, in marea majoritate a cazurilor, trec doar 8 zile intre aparitia simptomelor si deces.”

UPDATE 07:40 - Spitalele din Italia abia mai fac fata pandemiei de coronavirus

Italia nu va scapa, „mai devreme de trei luni”, de aceasta pandemie ne spune virusologul care conduce serviciul de boli infectioase al celui mai mare spital din Milano.

Un reportaj dramatic la sectia de terapie intensiva a spitalul din Treviglio, unde sunt ingrijiti bolnavii in stare grava, a fost realizat de un reporter italian pentru grupul TV Mediaset.

Reporter: „E dramatic, mai ales daca starea lor nu se imbunatateste. Familile nu-i mai vad, aud doar o voce necunoscuta la telefon, care le spune cum evolueaza starea pacientului. Si, uneori, cum s-a intamplat noaptea trecuta, in miez de noapte trebuie sa-i suni si sa le spui ca pacientul a murit. Asta inseamna ca nu-i vor vedea nici macar trupul neinsufletit.”

Spitalele din Lombardia abia mai fac fata. Mai grav este ca resursa umana este aproape de epuizare.

Magda Tereblecea, asistent medical ATI in Italia: „Am fost coplesiti, nici noi n-am stiut la ce sa ne asteptam. Frica de suferinta pentru ca noi stim, vedem zilnic foarte bine ce inseamna suferinta. Noua ne este o frica cumplita sa nu ajungem pe un pat de spital, oricat de curajosi am parea noi.”

UPDATE 07:35 - Boris Johnson crede ca impasul va fi depasit in 12 saptamani

Boris Johnson, premierul Marii Britanii: „Putem depasi impasul in urmatoarele 12 saptamani si sunt absolut sigur ca putem ”impacheta” coronavirusul in aceasta tara, dar numai daca vom urma cu totii pasii pe care i-am anuntat.”

In schimb, regina Elisabeta a II-a a ales sa isi ia masuri de precautie. Suverana a parasit Palatul Buckingham si s-a mutat pentru o perioada la Castelul Windsor.

Asociatiile din industria britanica a turismului si distractiilor spun ca un milion de slujbe sunt in pericol din cauza pandemiei de coronavirus.

Patronii de cafenele, restaurante, teatre, cauta cu disperare solutii pentru ca angajatii sa nu ramana pe drumuri. Ministrul Finantelor promitre sa-i ajute

Rishi Sunak, ministrul britanic de Finante: „Promit sa fac tot ce este nevoie ca sa sprijin economia in aceste timpuri de criza.”

Drept pentru care a promis 350 de miliarde de lire pentru a sustine economia. Un anunt intampinat cu speranta de proprietarii de localuri si sali de spectacol, dupa ce premierul Johnson a indemnat populatia sa nu mai iasa in oras.

Julian Bird, CEO of the Society of London Theatre: „O sa avem nevoie de imprumuturi garantate de stat. Sunt sute de mii de freelanceri in industria noastra. Si toti au nevoie de sprijin urgent.”

Totusi, un patron de cafenea se teme sa mai ia noi imprumuturi pentru ca in ultima perioada duce lipsa de clienti.

Ilir Havoli, proprietarul unei cafenele: „Dupa anuntul de luni seara, a doua zi am avut o imputinare cu 90% a clientilor, iar azi este si mai rau. Probabil luna asta o scoatem la capat, dar daca va continua asa, luna viitoare ramanem fara bani. E pustiu... Si mi s-ar frange inima sa-mi concediez angajatii.”

Londonezii sunt indemnati insistent sa munceasca de acasa, sa evite contactele sociale si transportul in comun, insa guvernul a dezmintit speculatiile potrivit carora Londra ar putea fi inchisa. Nu ne gandim la restrictii de calatorie in si in afara Londrei - au dat asigurari oficialii.

UPDATE 07:30 - 40 de hoteluri din Spania vor deveni centre de carantina

Scott McLean, corespondent CNN in Spania: „Ma aflu intr-o suburbie a Madridului unde ni s-a permis accesul intr-o fabrica militara de produse sterile unde, in mod normal, se fac diverse articole farmaceutice pentru soldatii spanioli trimisi in strainatate. Totusi, din cauza pandemiei de coronavirus, li s-a cerut sa produca doar paracetamol pentru tratarea febrei si a durerilor si gel dezinfectant pentru maini, care e la mare cautare in toata lumea. Puteti vedea pe acesti paleti produsele care asteapta sa fie trimise catre spitale din intreaga Spanie.”

Pentru a face fata crizei, un hotel de 4 stele din Madrid a fost transformat in spital. Are aproape 400 de camere si deja au fost adusi primii pacienti.

Este vorba de persoane aflate intr-o stare mai putin grava, dar daca va fi nevoie, in caz de urgenta, pot fi dusi ulterior la cel mai mare spital din oras, aflat la numai 10 minute distanta.

Este primul din totalul de 40 de hoteluri care ar urma sa devina operationale pentru bolnavii de coronavirus.

Prin aceasta masura, se va lasa mai mult loc in spitale pacientilor mai grav infectati, mai ales ca, potrivit specialistilor spanioli, aici inaintea varful epidemiei inca nu a venit.

In restul tarii, toate hotelurile si unitatile de cazare au fost inchise timp de 7 zile.

Guvernul de la Madrid a decretat sambata starea de urgenta, punand in aplicare o serie de masuri drastice pentru a tine populatia in autoizolare.

UPDATE 07:25 - Franta a inchis toate plajele de la Marea Mediterana

Autoritatile franceze au decis sa inchida toate plajele de la Marea Mediterana, precum si din Bretania si Gironde. In plus, au avertizat ca ar putea proceda la fel si cu parcurile si alte spatii publice din Paris daca cetatenii nu inteleg ca trebuie sa se izoleze pentru a opri raspandirea coronavirusului.

Melissa Bell, corespondent CNN in Franta: „Masura de carantina in case pentru toti locuitorii nu este usor acceptata de populatie. Cum am vazut deja in Italia si in Franta au fost date amenzi pentru cei care nu aveau asupra lor documente care sa justifice necesitatea iesirii din casa pentru a merge la supermarket, de exemplu, sau la farmacie sau sa mearga sa ajute o persoana in varsta. Este o carantina foarte bine controlata de autoritati, dar cu care francezilor, ca si multor alte nationalitati, le vine greu sa se obisnuiasca.”

Cine incalca regulile este amendat pe loc cu 135 de euro. De la inceputul carantinei au fost sanctionate peste 4.000 de persoane.

UPDATE 07:20 - Statul american California, plasat in carantina

Guvernatorul Californiei, Gavin Newsom, a decis joi seara sa plaseze in carantina intregul stat si pe cei 40 de milioane de locuitori pentru a intari lupta impotriva pandemiei de coronavirus, relateaza AFP.

Este timpul pentru noi toti, ca indivizi si comunitate, sa recunoastem ca trebuie sa facem mai mult pentru a opri raspandirea COVID-19, a declarat el intr-o conferinta de presa.

„Interdepedenta californienilor necesita sa ordonam oamenilor sa ramana acasa la nivelul intregului stat. Directiva intra in vigoare in aceasta seara”, a insistat Gavin Newsom.

UPDATE 07:15 - Xi Jinping: China este pregatita sa conlucreze cu restul tarilor

China este pregatita sa „lucreze alaturi de toate celelalte tari” in lupta mondiala impotriva coronaviruslui, a afirmat agentia oficiala de presa Xinhua, citand o conversatie intre presedintii Xi Jinping si Vladimir Putin, scrie AFP.

Aceasta declaratie a presedintelui chinez i-a fost facuta omologului sau rus in cursul unei convorbiri telefonice joi seara, ora Beijingului.

China „are dorinta de a depune eforturi concertate cu Rusia si toate celelalte tari pentru (...) a pastra securitatea sanitara mondiala”, a adaugat Xinhua.

Guvernul chinez a fost criticat de unele tari ca nu a actionat destul de repede si ca a ascuns informatii in fata pandemiei.

UPDATE 07:10 - Donald Trump anuleaza summitul G7 prevazut in iunie la Camp David

Presedintele american, Donald Trump, a anulat summitul G7 prevazut in iunie la Camp David din cauza pandemiei de coronavirus, a anuntat joi Casa Alba, noteaza AFP.

“Summitul liderilor G7 pe care Statele Unite urmau sa il organizeze in iunie la Camp David va avea loc prin videoconferinta”, a declarat Judd Deere, purtator de cuvant al executivului american.

Casa Alba a precizat ca, pentru a continua “stransa coordonare” intre cele sapte tari, alte reuniuni prin videoconferinta vor avea loc in aprilie si mai.

Articole din aceeasi categorie