27.03.2020
Nemultumiti, medicii de la Spitalul Clinic Republican semneaza o petitie: cer demisia ministrului Sanatatii si restabilirea in functie a fostului director. Declaratiile unui doctor: "I-am spus ca am febra si l-am rugat pe director sa ne ajute sa fim testati toti de urgenta"

Medicii de la Spitalul Clinic Republican sunt nemultumiti de ultimele schimbari din sistem si semneaza o petitie online, prin care cer demisia ministrului Sanatatii, schimbarea componentei Comisiei pentru Situatii Exceptionale si restabilirea in functie a fostului director, Anatol Ciubotaru.

"Republica Moldova trece printr-o perioada dificila din cauza epidemiei de coronavirus. In aceste momente critice pentru tara, medicii sunt cei care trebuie sa ia decizii pentru ca ei sunt cei care au pregatirea si cunostintele necesare cum sa lupte si sa invinga epidemia!

Cel mai mare spital din tara, IMSP Spitalul Clinic Republican a fost "decapitat" de Comisia pentru Situatii Exceptionale si ministrul Sanatatii Republicii Moldova pentru ca a facut tot ce i-a stat in puteri sa trateze pacientii si sa protejeze medicii.

In dimineata zilei de 23 martie, la sfirsitul garzii de noapte in sectia cu bolnavii cei mai gravi cu COVID-19, i-am spus sefului meu ca am febra. L-am rugat pe directorul nostru, prof. Anatol Ciubotaru sa ne ajute sa fim testati toti de urgenta, pentru ca sa nu devenim o problema pentru cei din jur. Eu cu sotia mea asteptam un copil. Ea este insarcinata in ultima luna cu al doilea copil. Dr. Ciubotaru a organizat prompt testarea noastra. A doua zi am aflat ca sunt infectat eu si alti 3 colegi.

Dar in aceeasi zi, pe 24 martie ministrul Sanatatii NEMDIC a prezentat actiunile Directorului nostru ca incalcare a procedurilor si neglijenta de serviciu in fata Comisiei pentru Situatii Exceptionale formata din NEMEDICI, care a decis sa se concedieze imediat. Decizia a fost anuntata de Prim-ministru, NEMEDIC si el.

Noul director numit a anuntat astazi dimineata ca spitalul nu va plati testele medicilor si ca fiecare din noi trebuie sa-si plateasca singuri asemenea analize, daca insista sa fie testati", a scris Iulian Namolovan, medic reanimatolog la Spitalul Clinic Republican.

Petitia semnata online are drept scop:

1. In Comisia pentru Situatii Exceptionale sa fie obligatoriu cel putin 3 medici epidimiologi cu renume in tara si sefii spitalelor strategice.

2. Ministrul Sanatatii sa fie numit un medic care cunoaste sistemul de sanatate.

3. Directorul Spitalului Clinic Republican, Anatol Ciubotaru, sa fie repus in functie imediat.

Am incercat sa luam o reactie de la Ministerul Sanatatii, Muncii si Protectiei Sociale, insa, purtatorul de cuvant, Cristina Stratulat, nu ne-a raspuns la telefon.

Articole din aceeasi categorie