01.04.2021
Moldova intra in stare de urgenta pentru 60 de zile, incepand de maine. Pana cand nu este clar ce restrictii vor fi impuse - VIDEO

Moldova intra in stare de urgenta pentru 60 de zile, incepand de maine. Decizia a fost luata in Parlament cu votul majoritatii PSRM-Sor, dupa ce socialistii au inaintat proiectul in conditiile in care Guvernul demisionar nu are aceste atributii. Ce anume inseamna asta? Ce restrictii vor fi impuse si ce compensatii vor fi acordate celor afectati? Sunt doar cateva din intrebarile care raman fara raspuns dupa acest exercitiu-fulger. 

"Cine este pentru? Cu 52 de voturi proiectul a fost aprobat.”

Proiectul a fost elaborat astazi de un grup de deputati socialisti, dupa ce Guvernul a propus ieri sa fie declarata stare de urgenta.

Zinaida GREACEANII, PRESEDINTELE PARLAMENTULUI: "Noi avem o situatie asa mai delicata. Guvernul este in demisie el nu poate sa vina cu initiativa legislativa. De aceea, initiativa legislativa de introducere a starii de urgenta, proiectul de hotarare a fost initiativa unui grup de deputati.”

Proiectul propus de Guvern Parlamentului nu prevede nicio masura concreta, un plan de actiuni sau restrictii. 

Igor GROSU, DEPUTAT PAS: "La moment Guvernul are o lista de actiuni, ca restrictii, ca masuri compensatorii pe care noi sa le intelegem si sa le explicam oamenilor?”

Aureliu CIOCOI, PRIM-MINISTRUL INTERIMAR AL REPUBLICII MOLDOVA: "Foarte simplu, scurt pe doi. Nu avem la moment un program prestabilit.”

Prim-ministrul interimar a declarat ca Comisia pentru Situatii Exceptionale va pregati un plan dupa ce va fi votata starea de urgenta. Initiativa legislativa pregatita astazi de socialisti prevede doar un sir de masuri pe care sa le poata lua Comisia pentru situatii Exceptionale. Acestea se rezuma insa la notiuni abstracte cum ar fi instituirea unui regim special de intrare si iesire din tara, dar si de circulatie pe teritoriul tarii, introducerea regimului de carantina si luarea altor masuri sanitaro-antiepidemice obligatorii, fara sa fie mentionat clar ce fel de masuri, stabilirea unui regim special de lucru pentru toate entitatile sau interzicerea desfasurarii adunarilor, manifestatiilor publice si a altor actiuni de masa, ceea ce este interzis deja de Comisia Nationala Extraordinara pentru Sanatate Publica responsabila la moment de impunerea restrictiilor pentru prevenirea raspandirii virusului.

Corneliu FURCULITA, LIDERUL FRACTIUNII PSRM: "Plan nu poate fi, deoarece se solicita atributii si parghii. Pe parcurs exista si actiuni. Care plan, puteti sti cum se va comporta virusul? Mari planificatori v-ati gasit aici.”

Dupa toate discutiile, care au durat ore intregi, astazi la sedinta Parlamentului, a fost clar doar faptul ca starea de urgenta a fost instituita pe o perioada de doua luni, mai exact incepand de maine si pana pe 31 mai.

Proiectul prevede:

1. Instituirea unui regim special de intrare si iesire din tara;

2. instituirea unui regim special de circulatie pe teritoriul tarii;

3. introducerea regimului de carantina si luarea altor masuri sanitaro-antiepidemice obligatorii;

4. stabilirea unui regim special de lucru pentru toate entitatile;

5. interzicerea desfasurarii adunarilor, manifestatiilor publice si a altor actiuni de masa; etc.

6. dispunerea, la necesitate, a rationalizarii consumului de alimente si de alte produse de stricta necesitate;

7. coordonarea activitatii mijloacelor de informare in masa privind: a) informarea populatiei despre cauzele si proportiile situatiei exceptionale, despre masurile intreprinse pentru prevenirea pericolului, lichidarea urmarilor acestei situatii si protectia populatiei; b) familiarizarea populatiei cu regulile de comportare in timpul situatiei exceptionale; c) introducerea unor reguli speciale de utilizare a mijloacelor de telecomunicatii;

8. modificarea procedurii de numire in functie si de destituire a conducatorilor agentilor economici si ai institutiilor publice;

9. interzicerea demisiei lucratorilor, cu exceptia cazurilor prevazute de actele normative, pentru aceasta perioada;

10. chemarea cetatenilor pentru prestari de servicii in interes public in conditiile legii;

11. efectuarea, in modul stabilit de lege, a rechizitiilor de bunuri in scopul prevenirii si lichidarii consecintelor situatiilor care au impus declararea starii de urgenta;

12. efectuarea altor actiuni necesare in vederea prevenirii, diminuarii si lichidarii consecintelor pandemiei de coronavirus (COVID-19).

Articole din aceeasi categorie