03.02.2021
In curand va incepe campania de vaccinare impotriva Covid-19. Tatiana Zatic: "Trebuie sa fim disciplinati ca la armata"

Secretarul de stat al Ministerului Sanatatii, Tatiana Zatic, spune ca Republica Moldova va receptiona primul lot de vaccin de pe platforma COVAX la mijlocul lunii februarie. Primii care vor fi vaccinati sunt lucratorii medicali. Declaratiile au fost facute in cadrul unei emisiuni de la postul de televiziune TVR Moldova.

Tatiana ZATIC, SECRETAR DE STAT AL MINISTERULUI SANATATII: "Vaccinul vine din start in conditii de lant frig, respectiv vor fi dislocate in frigiderele de la Agentia Nationala pentru Sanatate Publica, dupa care vor fi transportate in institutiile medicale in containere cu gheta uscata care asigura temperatura de -70 de grade. Daca vorbim despre Vaccinul Pfizer de la momentul deschiderii poate fi pastrat la temperatura de 2-8 grade timp de 5 zile. Sunt niste conditii dure si aceasta impune organizarea unui proces foarte riguros al procedurii de vaccinare. Daca vorbim despre vaccinul Astra Zeneca este mai putin pretentionase 2-8 grade, este un regim obisnuit deoarece este similar vaccinurilor utilizare in programele nationale din Republica Moldova."

Secretarul de stat mai mentioneaza in prima etapa vor fi vaccinati lucratorii medicali, cei sociali, ulterior va fi vaccinata populatia de peste 60 de ani, persoanele cu maladii concomitente, personalul din invatamant, din structurile de forta. In a treia etapa va fi vaccinata populatia generala.

"Conform datelor OMS persoana care a avut Covid-19 are anticorpi pe o durata de 3-6 luni. Vaccinul ofera posibilitatea de a avea anticorpi pe o perioada de cel putin un an. Vom avea aceeasi situatie ca in cazul gripei sezoniere de vaccinare anuala. Obiectivul pe care si-l pune ministerul este de a vaccina 70% din populatie", a adugat Zatic.

Ministerul Sanatatii a anuntat recent ca Republica Moldova va receptiona 24 570 doze de vaccin Pfizer/BioNTech si 264 000 doze produse de Oxford/AstraZeneca. Tara noastra va receptiona gratuit prin intermediul COVAX suficiente doze pentru a vaccina 20% din populatie. Ulterior, Republica Moldova va procura prin intermediul COVAX vaccinuri la un pret preferential.

Articole din aceeasi categorie