13.04.2021
Decizia de a procura vaccinul CoronaVac nu este definitiva

Decizia autoritatilor autoritatilor de la Chisinau de a procura 400 de mii de doze de vaccin CoronaVac, produs de compania chineza Sinovac, nu este definitiva. „Inca nu este o decizie finala. A fost o decizie pentru ca a fost singurul producator care a venit cu o oferta, restul au fost intermediari. Respectiv, inca urmeaza sa vedem la negocieri directe care este eficacitatea vaccinului in detalii, pentru ca avem unele intrebari, si asta nu inseamna ca este aprobat deja pentru a fi procurat. Urmeaza sa fie negocieri directe cu producatorul. 

Pentru ca Turcia arata o eficienta destul de in alta, in Brazilia – mult mai joasa, si noi avem intrebari vizavi de eficienta vaccinului, de aceea depinde de discutiile care o sa fie direct cu producatorul. Asta si s-a aprobat de fapt vineri, nu procurarea, dar negocierea cu producatorul”, a declarat pentru Europa Libera Angela Paraschiv, sefa Departamentului epidemiologie in cadrul Universitatii de Medicina din Chisinau, membra a grupului de medici ce consulta comitetul ministerial de coordonare a campaniei de vaccinare, citata de IPN.

Angela Paraschiv sustine ca, atunci cand membrii Comitetului au anuntat vineri in comunicat ca „au decis contractarea directa a 400 000 doze de vaccin CoronaVac, produs de Sinovac, dupa stabilirea tuturor conditiilor de contractare”, au avut in vedere, de fapt, o etapa intermediara, nu finala, ca vor urma negocieri. „Din pacate, toate ofertele care au venit au fost din partea intermediarilor, dar prin intermediari exista dubii si posibilitatea sa nu avem parte de un vaccin calitativ. De aceea, pentru noi este mai sigur sa negociem direct cu producatorul. Si doar Sinovac are o propunere reala, sigur ne-am fi dorit si altele, dar, din pacate, asta e realitatea, foarte multe negocieri care au fost duse cu Pfizer, Moderna sunt doar promisiuni pentru anul 2022. Iar noi avem necesitatea sa vaccinam acum. Vedem care este situatia cu Sinovac, se negociaza o cantitate mai mica, pentru ca si pretul este destul de mare”, a adaugat Angela Paraschiv.

Deputatii opozitiei parlamentare au criticat intentia autoritatilor de a procura vaccinul CoronaVac. Potrivit parlamentarilor, serul are o reputatie dubioasa si ar putea pune in pericol sanatatea oamenilor. Opozitia parlamentara a spus ca-l asteapta la raport in Parlament pe premierul interimar, Aureliu Ciocoi, pentru a face claritate la acest subiect. Fractiunea Platformei DA cere audierea lui Aureliu Ciocoi in plenul Parlamentului, mentionand ca subiectul procurarii vaccinului CoronaVac este mult prea sensibil si necesita transparenta maxima. Deputatii PAS pun imposibilitatea tarii noastre de a procura vaccinuri de la alti producatori pe seama Guvernului Chicu, care nu ar fi negociat la timp ofertele. Si democratii se arata nemultumiti de ritmul in care are loc imunizarea populatiei, de la inceputul campaniei de vaccinare fiind imunizate peste 67 de mii de persoane.

Ministerul Sanatatii, Muncii si Protectiei Sociale a anuntat pe 9 aprilie ca analizeaza posibilitatea procurarii a 400 de mii de doze de vaccin CoronaVac, produs de compania chineza Sinovac. Vaccinul este aprobat in 17 tarile ale lumii, inclusiv Ucraina. O decizie finala a autoritatilor, despre procurarea sau nu a vaccinului, ar urma sa fie anuntata astazi, 13 aprilie, cand comitetul de imunizare va sustine o conferinta de presa.

Articole din aceeasi categorie