16.04.2020
Cum sa ne protejam corect de coronavirus si ce facem daca un membru de familie s-a imbolnavit. Recomandarile reprezentantului Romaniei in OMS, Alexandru Rafila

Reprezentantul Romaniei in Organizatia Mondiala a Sanatatii, doctorul Alexandru Rafila a venit cu recomandari simple pe care fiecare dintre noi trebuie sa le cunoasca si sa le aplice. De asemenea a explicat ce trebuie sa facem daca un membru al familiei s-a imbolnavit de coronavirus. Declaratiile au fost facute, astazi, in cadrul emisiunii In Profunzime.

Alexandru RAFILA, PRESEDINTELE SOCIETATII ROMANE DE MICROBIOLOGIE, REPREZENTANT OMS: "Cele mai simple masuri de protectie ar fi:

-Sa incercam sa mentinem distanta de 1, 5 metri fata de alte persoane. In momentul in care vorbim, eliminam niste micropicaturi care pot fi incarcate cu particule virale.

-Sa nu ne atingem fata decat dupa ce ne-am spalat pe maini, sau ne-am dezinfectat mainile. In caz contrar, riscam sa ducem spre nas sau gura particulele care provin de pe o suprafata contaminata.

-Sa purtam o masca care sa acopere complet gura si nasul si sa evitam sa punem mana pe partea frontala a acesteia."

Lorena BOGZA: Ce facem cand un membru al familiei se imbolnaveste?

Doctorul, Alexandru Rafila a dat un exemplu pe care il considera ideal in asemenea situatie.

In Italia, regiunea Lombardia are o rata de mortalitate din cauza coronavirusului de 10 ori mai mare decat in Veneto, chiar daca cele doua locatii sunt aproape una de cealalta. Asta, pentru ca toti pacientii din Veneto cu forme usoare au fost tratati de echipe medicale in toate hotelurile din regiune. Asociatia hoteliera a pus la dispozitie locatiile respective si 80 la suta bolnavi s-au tratat.

In acest fel, spitalele nu s-au aglomerat, iar familiile acestor persoane nu s-au infectat.

Ce tine de tratamentul acasa de coronavirus, atunci e bine ca bolnavul sa stea intr-o camera separata si ar fi ideal sa aiba si o toaleta proprie: "Regulile igienice trebuie sa dragonice", o spune doctorul Alexandru Rafila.

Toate suprafetele sanitare trebuie sa fie prelucrate cu clor. Iar alimentele sa-i fie aduse la usa camerei unde sta persoana infectata.

Articole din aceeasi categorie