20.03.2020
Cum s-a redus poluarea din China in urma pandemiei de coronavirus - VIDEO

Poluarea atmosferica cu dioxid de azot (NO2), un gaz emis de autovehicule, centrale electrice si fabrici a scazut cu 40% deasupra oraselor din China in contextul restrictiilor temporare instituite pentru a opri epidemia de coronavirus.

Cel mai recent set de imagini publicate de Agentia Spatiala Europeana ofera o panorama a impactului asupra poluarii din China dupa ce autoritatile le-au impus cetatenilor sa ramana in locuinte si au inchis fabricile in ianuarie si pana cand activitatea a fost reluata, in martie.

„Observam in acest moment o reducere de circa 40% (la nivelurile de dioxid de azot) deasupra oraselor chinezesti, desi acestea sunt doar niste estimari brute intrucat conditiile atmosferice au de asemenea un impact asupra emisiilor”, a declarat intr-un comunicat Claus Zehner, administratorul misiunii satelitului Copernicus Sentinel-5P din cadrul ESA.

Reducerea initiala, pusa in evidenta in cadrul animatiei, care cuprinde intervalul 20 decembrie 2019 - 16 martie 2020, coincide cu celebrarile prilejuite de Anul Nou Chinezesc, cand nivelul emisiilor scade de obicei, insa aceasta scadere a durat mai mult dupa ce autoritatile au luat masuri impotriva transmiterii virusului.

Potrivit agentiei spatiale, Serviciul de Monitorizare Atmosferica Copernicus a constatat totodata o reducere a nivelului de particule fine in suspensie - un factor important de poluare - in februarie 2020 in comparatie cu ultimii trei ani.

Studiile au aratat ca particulele in suspensie au scazut cu circa 20-30% in numeroase regiuni din China, a adaugat agentia.

Articole din aceeasi categorie