14.04.2020
Cati moldoveni se trateaza de coronavirus acasa. Numarul celor infectati ajunge la 1847

135 de persoane cu forme usoare de Covid-19 sunt tratate la domiciliu, sub supravegherea medicului de familie. Un criteriu important este ca persoana sa nu sufere si de alte maladii. Despre asta a anuntat ministrul Sanatatii, Muncii si Protectiei Sociale, Viorica Dumbraveanu.

Viorica DUMBRAVEANU, MINISTRUL SANATATII, MUNCII SI PROTECTIEI SOCIALE: "Conform datelor prezentate de asistenta medicala primara, tratamentul la domiciliul il realizeaza 135 de persoane, in Chisinau sunt 43, Balti - 2, in raioanele republicii - 81 de persoane."

Tatiana ZATIC, SEF DIRECTIA ASISTENTA MEDICALA PRIMARA, URGENTA SI COMUNITARA: "Asistenta a fost implicata in tratamentul la domiciliu, incepand cu 10 aprilie. Este un raspuns al sistemului de sanatate la prevenirea epidemiei pacticata la nivel national, in conformitate cu recomandarile OMS, care ne-au ghidat in acest proces. Medicii de familie se ghideaza in selectarea pacientilor dupa criterii clare. Cele 135 de persoane sunt cele care corespund criteriilor stabilite in acest protocol, vorbim de persoane cu varsta intre 18-60 de ani si nu au maladii concomitente.

Stabilirea diagnosticului se face la domiciliu fara a veni la institutia medicala si fara testare. Numarul de cazuri este confirmat in conformitate cu criterii clinice si epidemiologice. Este o experienta la nivel international, aceste date sunt luate in calcul si in Republica Moldova."

Actualmente in Republica Moldova se inregistreaza 1847 de cazuri pozitive de coronavirus de tip nou, 134 de pacienti tratati si 36 de decese.

Articole din aceeasi categorie