13.03.2020
Bulgaria declara stare de urgenta, dupa ce numarul cazurilor de coronavirus a ajuns la 23, de la 7 in urma cu o zi

Parlamentul Bulgariei a votat vineri in unanimitate pentru declararea starii de urgenta pana la 13 aprilie pentru a contracara raspandirea coronavirusului, dupa ce numarul cazurilor confirmate a crescut la 23, relateaza Reuters.

Starea de urgenta prevede interzicerea calatoriilor spre si dinspre tarile cu niveluri mari de raspandire a coronavirusului si inchiderea scolilor si universitatilor si permite politiei sa intervina atunci cand izolarea impusa persoanelor infectate nu este respectata.

Guvernul intentioneaza de asemenea sa revizuiasca bugetul de stat pe 2020 pentru a aloca mai multe fonduri pentru sustinerea sistemului de sanatate, le-a spus premierul Boiko Borisov parlamentarilor.

Stirea initiala:

Bulgaria se pregateste sa declare starea de urgenta pentru a opri raspandirea coronavirusului, premierul Boiko Borisov anuntand ca numarul cazurilor de infectare a ajuns joi la 23, de la 7 in urma cu o zi, transmite vineri Reuters.

Bulgaria a consemnat miercuri si primul deces.

'Guvernul va cere parlamentului sa declare starea de urgenta, care va permite inchiderea scolilor, gradinitelor si universitatilor', a spus premierul Borisov joi dupa o sedinta de guvern extraordinara, citat de Agerpres.

Propunerea va fi inaintata vineri parlamentului.

Borisov le-a cerut compatriotilor sai sa respecte regulile instituite, aratand ca, doar joi, 14 persoane nu au respectat carantina in care se aflau. Starea de urgenta va permite politiei sa intervina in astfel de cazuri, a explicat el.

'Numai disciplina si mobilizarea natiunii ne pot ajuta in aceasta situatie', a insistat Borisov.

Pana la sfarsitul saptamanii, Bulgaria va alcatui o lista a tarilor unde exista epidemie extinsa de coronavirus si unde bulgarii vor avea interdictie de a se deplasa, precum si o lista de tari ai caror cetateni nu vor putea intra in Bulgaria.

Lista va fi actualizata cu regularitate.

In aceeasi interventie, Borisov a mai afirmat ca impactul coronavirusului apasa deja asupra finantelor publice si ca, daca tendinta actuala de scadere a veniturilor va continua, pierderile la buget ar putea ajunge la 3 miliarde de leva (1,5 miliarde de euro).

Bulgaria a restrictionat deja adunarile publice in spatii inchise, limitandu-le la 250 de persoane. Guvernul i-a indemnat pe angajatori sa flexibilizeze timpul de lucru si sa permita munca de acasa, acolo unde este posibil.

Restaurantele pot ramane deschise, dar trebuie sa le impuna clientilor sa pastreze o distanta de siguranta. Cluburile de noapte, in schimb, trebuie inchise, a mai spus premierul bulgar.

Articole din aceeasi categorie