26.06.2020
Ala Tocarciuc propune solutii pentru a creste capacitatea laboratoarelor de testare. Cum am putea dubla numarul de teste efectuate intr-o zi

Expertul in sanatate publica, Ala Tocarciuc, propune solutii pentru a mari numarul de teste efectuate intr-o zi, prin activarea tuturor laboratoarelor posibile din tara. Declaratiile au fost facute in cadrul emisiunii In PROfunzime.

Expertul in sanatate publica spune ca situatia epidemiologica in Republica Moldova este foarte grava, intrucat am putea avea un numar mai mare de infectari, reiesind din faptul ca limita laboratoarelor este de 2000 de teste pe zi. Astfel, Tocarciuc propune activarea tuturor laboratoarelor din tara.

Ala TOCARCIUC, EXPERT IN SANATATE PUBLICA:"Cred ca trebuie sa iesim din faza de negare si sa intelegem ca ne confruntam cu o situatie epidemiologica foarte complicata. As activa toate laboratoarele posibile din tara ca sa putem face teste, as activa mecanismul de stabilire a contactilor. Si noi avem posibilitatea sa o facem.

Laboratorul de la ANSP are o capacitate de 1000 de teste in 24 de ore si celelalte laboratoare au o capacitate de inca o mie, in total 2000. Insa noi avem o capacitate suplimentara. Avem un set de laboratoare in fiecare centru raional cu echipamente pentru depistarea tuberculozei. Pe aceste echipamente se pot face si teste la Covid."

Intrebata din ce cauza nu se face acest lucru, Ala Tocarciuc spune ca:

Ala TOCARCIUC, EXPERT IN SANATATE PUBLICA:"Nu pot sa va raspund. Acolo trebuie doar de cumparat teste. Noi am putea creste cu 50% testarea pe zi, iar daca aceste laboratoare ar lucra in doua schimburi, ar putea face chiar 2000 in total, respectiv am avea 4000 de teste pe zi."

Tocarciuc mai spune ca reiesind din numarul limitat de teste efectuate intr-o zi, cifrele de pe hartie sunt diferite de cele din realitate, mentionand ca acum Republica Moldova trece printr-o transmitere difuza activa in comunitate a virusului, adica necontrolata.

Actualmente, in tara, sunt inregistrate 15 453 cazuri de Covid-19, 8 599 de persoane s-au tratat, iar 502 au decedat.

Articole din aceeasi categorie