19.01.2021
Zis si facut! Dupa ce Igor Dodon a declarat ca PSRM va depune o sesizare la CC, deputatii au inregistrat documentul la Inalta Curte. Vezi cele sase intrebari ale socialistilor - VIDEO/DOC

Vasile Bolea si Grigore Novac, deputati PSRM, au depus o sesizare la Curtea Constitutionala. Acestia au adresat sase intrebari magistratilor cu privire la refuzul presedintelui de a inainta o candidatura la functia de prim-ministru.

Vasile BOLEA, DEPUTAT PSRM: "Reiesind din hotararea Curtii Constitutionale de ieri si faptul ca presedintele neactioneaza perpetuand criza constitutionala, ne-am adresat cu mai multe intrebari Curtii Constitutionale, in acest sens ajutand presedintele in viitoare actiuni. 

Am adresat sase intrebari CC, principalele idei fiind care este termenul maxim sau limita cand presedintele tarii urmeaza sa desemneze un candidat la functia de prim-ministru si a doua, care este sanctiunea in cazul in care presedintele refuza sau nu vrea sau intinde timpul pentru desemnarea unui candidat la functia de prim-ministru? "

Cele sase intrebari adresate de socialisti Curtii Constitutionale:

1. Care este termenul limita in cadrul careia presedintele urmeaza sa faca prima desemnare a candidatului la functia de prim-ministru, in cadrul legal de trei luni?

2. Refuzul sau inactiunea presedintelui de desemna un candidat la aceasta functie constituie fapta grava prin care se incala Constitutia?

3. Care sunt consecintele cazului in care presedintele nu a desemnat candidatura, iar intre timp s-au scurs cele trei luni?

4. Care sunt consecintele cazului in care presedeintele a desemnat candidatul la functia de prim-ministru ignorand conditiile temporale de 45 de zile de la prima solicitare. Precum si in cazul in care refuza se desemneze adoua candidatura

5. Constituie drept temei de dizolvare a Parlamentului imposibilitatea formarii Guvernului timp de trei luni, drept rezultat al sefului statului de a desemna candidatura?

6. Care este consecinta in cazul daca presedintele, in urma consultarii fractiunilor parlamentare, considera ca mai exista sanse reale pentru a investi Guvernul prin intermediul Parlamentului existent, dar in acelas timp s-a scurs termenul de 45 de zile?

Vasile BOLEA, DEPUTAT PSRM: "Vrem ca Curtea sa dea niste raspunsuri clare si dupa aia presedintele tarii sa actioneze. Ca sa terminam odata cu acesta criza politica."

Articole din aceeasi categorie