13.04.2021
Zinaida Greceanii a primit raspunsul Secretarului General al Consiliului Europei cu privire la dizolvarea Parlamentului / DOC

Presedintele Parlamentului Republicii Moldova, Zinaida Greceanii, a primit, in dimineata zilei de astazi, raspunsul Secretarului General al Consiliului Europei, Marija Pejcinovic Buric, la demersul pe care l-a adresat anterior cu privire la dizolvarea Parlamentului. Ea urmeaza sa-l remita Curtii Constitutionale.   

Secretarul General al Consiliului Europei a facut apel la simtul responsabilitatii tuturor institutiilor si tuturor partilor interesate din Republica Moldova pentru a evita o criza constitutionala, ceea ce este cu atat mai necesar in perioada actuala, marcata de criza sanitara care afecteaza toate statele membre.

"In acelasi timp, tin sa subliniez ca este esential, intr-un stat democratic, ca toate institutiile sale sa coopereze in mod loial in exercitarea prerogativelor constitutionale ale acestora. Acest fapt ma determina sa fac apel la simtul responsabilitatii tuturor institutiilor si tuturor partilor interesate din Republica Moldova pentru a evita o criza constitutionala, ceea ce este cu atat mai necesar in perioada actuala, marcata de criza sanitara care afecteaza toate Statele noastre Membre.

Cu toate acestea, daca autoritatile din Republica Moldova considera ca aceste chestiuni constitutionale sunt susceptibile sa reapara in viitor, Consiliul Europei este la dispozitia lor pentru a explora eventuale modificari constitutionale, care ar putea fi necesare sau dezirabile in vederea oferirii unor raspunsuri durabile in acest sens", se arata in raspunsul primit.

Zinaida GRECEANII, PRESEDINTELE PARLAMENTULUI: "Este inadmisib crearea in Republica Moldova a unui precedent periculos cand se incearca sa se dea peste cap toate principiile si normele democratice. Daca acest precedent va fi creat, acesta ar putea fi folosit pe viitor de orice alta forta politica, iar atunci nicio norma democratica in Republica Moldova nu va avea sens."

In incheiere, Zinaida Greceanii a tinut sa remarce ca va informa Consiliul Europei despre avizul Curtii Constitutionale in urma examinarii sesizarii privind constatarea circumstantelor care justifica dizolvarea Parlamentului.

Articole din aceeasi categorie