29.01.2021
Vor vota socialistii pentru candidatul Maiei Sandu la functia de premier? Igor Dodon: "Natalia Gavrilita este un profesionist. O cunosc foarte bine"

Presedintele PSRM, Igor Dodon, spune ca o cunoaste bine pe Natalia Gavrilita, candidatul la functia de premier inaintat de presedintele Maia Sandu. Declaratiile au fost facute in cadrul emisiunii "Igor Dodon Rasunde".

"Pe Natalia Gavrilita o cunosc foarte bine, dincolo de preferintele politice, Gavrilita este un profesionist. In 2008 i-am propus si a condus Directia Politici din cadrul Guvernului Greceanii. Eu cred ca atunci cand votezi un guvern, votezi nu doar din considerente profesionale, avem o situatie dificila si o abordare cam neclara cine voteaza si cum voteaza. In zilele urmatoare va avea loc sedinta Consiliului republican unde vom discuta si vom lua o decizie", spune Igor Dodon.

Presedintele PSRM mai declara ca deputatii socialisti nu vor boicota sedinta Parlamentului, intrucat vor sa vada programul cu care va veni candidatul la functia de premier, sa raspunda la intrebari, apoi vor lua o decizie. Acesta mai spune ca in acest context nu vor discuta cu alte fractiuni parlamentare.

"Varianta ideala care ar fi fost in aceasta situatie era ca dupa alegerile prezidentiale, trebuia sa se convoace Parlamentul, sa se gaseasca un consens ca sa se formeze un Guvern pe o perioada de jumatate de an, de un an, perioada in care sa se stabilizeze situatia, lucruri importante pentru cetateni care nu pot fi rezolvate de un Guvern interimar", a adugat Dodon.

Pe 27 ianuarie, Maia Sandu a inaintat-o pe Natalia Gavrilita la functia de premier.

Natalia Gavrilita a fost ministrul Finantelor in Guvernul condus de Maia Sandu. A fost director general la Global Innovation Fund (GIF) cu experienta vasta in domeniul consultantei in domeniul guvernarii si dezvoltarii. Inainte de a se alatura GIF, a fost secretar de stat la Ministerul Educatiei din Moldova, unde a condus reforme cu impact puternic in finantarea educatiei, evaluarea studentilor si guvernarea scolilor. 

A petrecut cativa ani la consultanta de dezvoltare Oxford Policy Management (OPM) din Marea Britanie, unde a lucrat la proiecte de guvernare si evaluare in Tadjikistan, Indonezia, Nigeria si Teritoriile Palestiniene Ocupate. Inainte de aceasta, a detinut functii de conducere in cadrul Oficiului Guvernului Republicii Moldova si al Ministerului Economiei, lucrand in domeniul reformei administratiei publice, al planificarii strategice si al coordonarii donatorilor. Natalia gavrilita detine un M.P.P. in politica publica de la Scoala Harvard Kennedy si un B.A. in Legea de la Universitatea de Stat din Moldova. A activat la Banca Mondiala, ca si Maia Sandu.

Articole din aceeasi categorie