13.12.2019
Vom avea sau nu gaz de la 1 ianuarie? Vladimir Voronin: "Acesta-i gaz, nu poti sa-l ei in buzunar si sa-l duci undeva." Ce spune liderul PCRM despre creditul de 500 de milioane de dolari din partea Rusiei - VIDEO
Vladimir Voronin spune ca tara noastra va avea gaz de la 1 ianuarie, numai daca Rusia si Ucraina vor ajunge la o intelegere. Declaratiile au fost facute, ieri, in cadrul emisiunii InPROfunzime cu Lorena Bogza.

Fostul presedinte al tarii a declarat ca nu este real ca tranzitul de gaze sa fie efectuat prin Bulgaria: "Acesta-i gaz, nu poti sa-l i-ai in buzunar, sa-l incarci intr-un TIR si sa-l aduci. Trebuie conducte, statii speciale. Nu se face prin vorbe sau dorinte".

Cat despre gazoductul care leaga Romania de Chisinau, Vladimir Voronin spune ca: "Este o problema foarte dificila. In primul rand trebuie de documentat daca Romania are aceste cantitati de gaz care noua ne trebuie si daca pot fi transportate prin acest gazoduct. Eu nu am auzit asa cifre. Cunosc de la Basescu ca atunci cand a aparut aceasta idee, s-a spus ca Iasul singur are nevoie de inca 40 de % de gaz. Aceasta am auzit din gura lui Basescu, dar de atunci au trecut multi ani, poate s-a schimbat ceva in Romania."

Astazi, Ion Chicu a convocat cabinetul de ministri si s-a laudat cu rezultatele vizitei sale in Ucraina. Premierul le-a povestit subalternilor si presei ca s-a inteles cu Kievul sa ia gaze de la ei dupa intai ianuarie.

Ion CHICU, PRIM-MINISTRUL REPUBLICII MOLDOVA: “Partea Ucraineana ne-a asigurat ca sunt gata sa ne ofere gaze naturale si energie electrica dupa 1 ianuarie, daca vreo schema de furnizare nu functioneaza. In regim exceptional, tara vecina e gata sa ne ofere gaz.”

Chicu insa nu explica la ce pret va fi acest gaz, mentionand ca despre conditii nu s-a discutat. Zilele trecut, guvernul a luat un imprumut de la BERD in valoare de 50 de milioane de dolari, bani care vor fi folositi pentru aprovizionarea tarii cu gaz natural in caz de necesitate. Contractul de tranzit al gazelor naturale semnat intre Ucraina si Federatia Rusa expira pe data 31 decembrie 2019, iar cele doua tari nu pot ajunge la o intelegere privind reinoirea acestuia.

Iar conducta care ar urma sa transporte gaz din Romania la noi va fi gata in 2021, spuneau anterior autoritatile. Gazoductul Ungheni-Chisinau va avea o lungime de peste 110 km. Prima parte a conductei de la Iasi, la Ungheni a fost pusa in functiune in 2014, si prin ea s-au livrat un milion de metri cubi de gaze pe an, ceea ce inseamna ca pana in prezent Ungheniul si alte cateva localitati din apropiere au consumat gaz romanesc.

In cadrul emisiunii InPROfunzime de ieri, fostul presedinte a comentat declaratiile lui Ion Chicu, precum ca Rusia ar urma sa ne acorde un credit de 500 de milioane de dolari. Voronin spune ca nu seful statului trebuie sa duca tratativele in acest sens, dar ministerele vizate: "Dupa ce a venit Dodon si a declarat cu patos ca a hotarat problema cu creditul, Kozak a zis ca abia incep tratativele. Presedintele trebuie sa inteleaga ca el ia deciziile la nivel politic, dar nu tehnic".

Anterior, expertului economic Veaceslav Negruta a declarat ca creditul de 500 de milioane de dolari pe care l-ar putea obtine Republica Moldova din partea Federatiei Ruse ar putea majora datoria externa a tarii cu o treime. Potrivit lui, anuntul privind acest credit genereaza si o multime de intrebari la care nu exista deocamdata un raspuns clar din partea autoritatilor.

Dupa recenta sa vizita la Moscova, premierul Ion Chicu a anuntat ca este posibil sa fie deschisa o linie de creditare din partea Federatiei Ruse in suma de 500 de milioane de dolari.

Articole din aceeasi categorie