21.11.2022
Vom avea gaz din Federatia Rusa pentru luna decembrie? Natalia Gavrilita, la emisiunea In PROfunzime: "Nu avem semnale ca va fi oprita furnizarea"

Prim-ministrul Republicii Moldova, Natalia Gavrilita, sustine ca la moment Republica Moldova nu a primit careva semnale care ar anunta ca furnizarea gazului pentru tara noastra ar urmma sa fie oprita. Totodata, aceasta anunta ca daca ar avea loc un astfel de scenariu, Republica Moldova, este mai pregatita decat anul trecut intrucat au fost facute rezerve strategice de gaze naturale. Declaratia a fost facuta in cadrul emisiunii In PROfunzime.

Natalia GAVRILITA, PRIM-MINISTRUL REPUBLICII MOLDOVA: "Deocamdata, avem acele cantitati care sunt rezervate pe parcursul intregului an, 5,7 milioane de metri cubi. Si nu au fost rezervate capacitati aditionale, dar nici nu avem semnale ca va fi oprit furnizarea cu totul. Oricum cunoasteti ca inca din octombrie anul trecut ne-am confruntat cu prima criza energetica. Suntem mai pregatiti, am facut rezerve strategice de gaze naturale. Iata ca astazi au mai fost procurate anumite cantitati, deci avem aproape 200 de milioane de metri cubi de gaze naturale stocate si ne-ar ajunge pe doua luni, in dependenta de vremea de afara."

Intrebata despre pretul cu care la moment Republica Moldova procura gaze naturale pentru suplinirea rezervei de stat, prim-ministrul anunta ca:

Natalia GAVRILITA, PRIM-MINISTRUL REPUBLICII MOLDOVA: "Am impresia ca sunt 112 euro pe MW, dar nu am stat sa calculez pe mia de metri cubi."

Totodata, la moment Natalia Gavrilita precizeaza ca legatura cu Federatia Rusa este stict legata la nivel de companiile Gazprom si Moldovagaz.

Natalia GAVRILITA, PRIM-MINISTRUL REPUBLICII MOLDOVA: "In continuare comunicarea este intre Gazprom si Moldovagaz. La moment nu avem altceva aditional, de ceea ce a anuntat domnul Spinu."

Intrebata, de ce Rusia a decis sa scada livrarile pentru Republica Moldova, sefa Legislativului sustine ca este vorba de un santaj energetic. 

Natalia GAVRILITA, PRIM-MINISTRUL REPUBLICII MOLDOVA: "Eu cred ca trebuie sa fie intrebati decidentii din Federatia Rusa, dar cred ca pentru toata lumea este clar ca avem un santaj energetic in toata europa."

Ulterior, Gavrilita a comenta si afirmatia opozitiei prin care sustine ca actuala guvernare este de vina de pretul mare la gaz. 

Natalia GAVRILITA, PRIM-MINISTRUL REPUBLICII MOLDOVA: " Nu inteleg ce ii incurca sa mearga acum sa negocieze pentru tara lor, daca pot obtine un pret mai bun. Dar stim ca in trecut Moldova platea pret de piata si mai mare decat pretul de piata. Atunci pretul de piata era jos, dar noi plateam un pret mai mare decat piata. Unde erau capacitatile de negociere atunci? Eu cred ca atunci cand se fac asemenea afirmatii oamenii trebuie in primul rand sa se gandeasca la credibilitatea celor care fac aceasta afirmatie. Ei au fost la putere, au fost mult timp la putere, nu am vazut nici preturi mai avantajoase, decat preturile de piata care erau atunci si nici incercari de a iesi pe piata de a creste capacitatile unor companii de stat. Am vazut scheme, intermediere, extragerea banilor din intreprinderi de stat si iata ca acum platim pretul, ca nu s-au ocupat atunci acei care acum se dau mari si tari, nu s-au ocupat de situatia enegetica a tarii, nu au investit in resurse regenerabile. Nu au facut rezerve."

La inceputul lunii octombrie, autoritatile de la Chisinau au anuntat ca MoldovaGaz a primit confirmarea de la Gazprom ca va livra doar 70% din volumele necesare tarii noastre pentru luna octombrie. 

Pe Telegram-ul Pro TV Chisinau gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508

Articole din aceeasi categorie