20.03.2023
Vladislav Gribincea, la emisiunea In Profunzime: „Avem judecatori onesti, insa ei sunt in minoritate si ei sunt stigmatizati intr-o oarecare masura de majoritate.” Cum explica expertul acest lucru

In Moldova sunt judecatori onesti, insa ei sunt in minoritate si ei sunt stigmatizati intr-o oarecare masura de majoritate, a declarat expertul Vladislav Gribincea, in cadrul emisiunii In Produnzime. 

„Am vazut postari pe retelele de socializare si declaratii ale colegilor cum le spun ca „voi sunteti a PAS-ului, voi vreti sa fiti alesi in CSM si de aceea ati trecut vetting-ul, iar noi, ceilalti suntem onesti, deoarece nu am trecut”. Asta discuta judecatorii intre ei. In momentul in care are loc o astfel de linsare a persoanelor care nu sunt de acord cu majoritatea, eu nu cred ca vor fi foarte multi judecatori care deschis, vor merge la discutii sau colaborari cu ministerul Justitiei, mai degraba ei vor astepta o anumita etapa sa treaca criza data si pe urma sa incerce sa discute”, a declarat expertul. 

Totodata, ministrul Justitiei spune ca chiar daca judecatorii nu vor dori sa se implice si nu vor raspunde la solicitarilor, reforma isi va continua mersul. 

„Insa, noi incercam sa luam toate masurile ca sa nu ajungem la o situatie de blocaj si sa implicam judecatorii in aceasta reforma. Noi ca guvernare mizam pe buna credinta a judecatorilor, iar la aceasta Adunare ei sa participe, sa selecteze membri din partea judecatorilor ca sa facem CSM. In ciuda faptului ca ei nu au realizat acest lucru, aceasta misiune de a face ca lucrurile sa mearga in justitie macar treptat, eu mizez in continuare pe bunul simt, pe onestitatea judecatorilor, care doresc ca intradevar situatia sa se rezolve si ca solutii in continuare sunt. Ei trebuie sa-si asume responsabilitate si atunci lucrurile vor putea merge bine”, a declarat Veronica Mihailov-Moraru.

Astazi, presedintele Republicii, Maia Sandu, a convocat Consiliul Suprem de Securitate in legatura cu situatia exceptionala din justitie. Asta dupa ce saptamana trecuta participantii la Adunarea Generala a Judecatorilor au decis sa intrerupa sedinta pana pe 28 aprilie, iar subiectul privind alegerea membrilor in Consiliul Superior al Magistraturii sa fie amanata.  

Adunarea Generala a Judecatorilor la care urma  sa fie alesi patru membri ai Consiliului Superior al Magistraturii din randul judecatorilor a fost intrerupta pana pe data de 28 aprilie. Si asta, potrivit celor prezenti, pentu a permite Curtii Supreme de Justitie sa se pronunte pe marginea contestatiilor depuse de candidatii care nu au promovat evaluarea in cadrul Comisiei Pre-Vetting

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508. 

Articole din aceeasi categorie