20.03.2023
Vladislav Gribincea, despre problema in sistemul judecatoresc: „Judecatorii sunt suparati”. Cum explica expertul situatia exceptionala din justitie

Expertul Vladislav Gribincea sustine ca judecatorii din tara sunt suparati pe autoritati pentru ca au inceput verificarea integritatii judecatorilor si nu sunt de acord cu reforma justitiei. Astfel, expertul spune ca din acest motiv judecatorii nu au vrut sa creeze acum CSM sperand ca aceste reforme se vor impotmoli si nu vor merge mai departe. Declaratiile au fost facute in cadrul emisiunii In Profunzime.

„Judecatorii sunt suparati pentru ca Guvernul, autoritatile au inceput verificarea integritatii judecatorilor. Judecatorii nu sunt de acord cu aceasta reforma, avand in vedere ca au vazut ca din cei 28 de candidati, au trecut doar 5 si ei se tem ca acest lucru se poate intampla si cu ei fiindca constituirea CSM este doar prima etapa, dar dupa aceasta trebuie sa inceapa evaluarea judecatorilor CSJ, dupa judecatorii Curtii de Apel, dupa a presedintilor de instanta. Probabil si asta e motivul principal, ei nu au vrut sa creeze acest consiliu acum sperand ca aceste reforme se vor impotmoli si nu vor merge mai departe. E clar ca acest vetting, care nu este un exercitiu placut, el nu are cum sa placa, judecatorilor li s-a spus de multi ani - faceti-va ordine fiindca daca nu, o sa vina politicienii si vor face acest lucru. Iar judecatorii nu au facut mare lucru, din contra, ei au preferat sa tolereze abuzurile colegilor din sistem. Daca CSM lucra, daca procurorii anticoruptie isi faceau treaba, daca selectia era ok, daca examinau bine dosarele, nu se ajungea la asa ceva”, a declarat Gribincea. 

Astazi, presedintele Republicii, Maia Sandu, a convocat Consiliul Suprem de Securitate in legatura cu situatia exceptionala din justitie. Asta dupa ce saptamana trecuta participantii la Adunarea Generala a Judecatorilor au decis sa intrerupa sedinta pana pe 28 aprilie, iar subiectul privind alegerea membrilor in Consiliul Superior al Magistraturii sa fie amanata.  

Adunarea Generala a Judecatorilor la care urma  sa fie alesi patru membri ai Consiliului Superior al Magistraturii din randul judecatorilor a fost intrerupta pana pe data de 28 aprilie. Si asta, potrivit celor prezenti, pentu a permite Curtii Supreme de Justitie sa se pronunte pe marginea contestatiilor depuse de candidatii care nu au promovat evaluarea in cadrul Comisiei Pre-Vetting

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508. 

Articole din aceeasi categorie