26.06.2019
Vlad Plahotniuc si Constantin Tutu sunt cercetati in Federatia Rusa pentru trafic de droguri in proportii deosebit de mari
Vlad Plahotniuc si Constantin Tutu sunt cercetati in Federatia Rusa pentru trafic de droguri in proportii deosebit de mari.

Asta se arata intr-un comunicat emis de Ministerul rus de Interne.

"Astazi, anchetatorii Departamentului de Investigatii a Ministerului rus de Interne au inaintat invinuirea pe numele fostul lider al Partidului Democrat si pe numele partenerul sau de incredere - sportivul Constantin Tutu - in comiterea unei infractiuni in conformitate cu aliniatul 1 si 2 al articolului 210 din Codul penal al Rusiei. Astfel, Vlad Plahotniuc este învinuit pe 28 de capete de acuzare pentru contrabanda si vanzarea ilegala a droguri in proportii deosebit de mari.

Departamentul de Investigare al Ministerului Afacerilor Interne al Rusiei investigheaza un proces penal impotriva liderilor unui grup infractional a unei comunitati criminale transnationale care a organizat un canal de contrabanda cu cantitati deosebit de mari de droguri de tip hasis din Africa de Nord in tranzit prin tarile UE catre tarile CSI si vanzarea ilegala a acestora, precum si pe teritoriul Rusiei.

Din iunie 2012 pana in august 2012, grupul infractional in frunte cu Oleg Prutianu si alti indivizi originari din Moldova si Spania.

In rezultatelor informatiilor operative si anchetei desfasurate in luna august 2012 pana in iunie 2019, colaboratorii Comitetului de Investigatii a Ministerului de Interne al Rusiei impreuna cu colegii din RM, Belarus si Spania in cadrul unei operatiuni a constatat si au fos condamnati mai mult de 60 de persoane implicate. Au fost confiscate peste 1 tona de droguri.

In cursul anchetei s-a constatat ca fostul lider al Partidului Democrat Vladimir Plahotniuc, avand capacitatea influenta asupra situatiei politica si a organelor de stat, prin metode criminale de influentare a persoanelor care se opun acestuia, pentru a se imbogati s-a inteles cu unii lideri a unor grupari criminale din Moldova.

Dupa informatia obtinuta, nu mai tarziu de 2012, Vladimir Plahotniuc a devenit unul dintre liderii grupului transnational care vindea ilegal droguri.

Vlad Plahotniuc impreuna cu Oleg Pruteanu puneau la cale toate schemele de contrabanfa, iar Constantin Tutu avea grija ca toate aceste actiuni sa fie implementare. Tutu, fiind omul de incredere a lui Vlad Plahotniuc.

Ca rezultat al investigatiilor, ofiterii au fost adunate mai multe dovezi privind legatura dintre cei implicati in schema.

Cercetarile continua mai departe", a spus reprezentantul oficial al Ministerul de Interne a Rusiei, Irina Volk.

Articole din aceeasi categorie