26.03.2020
Vlad Filat: "Si azi, ca si acum 102 ani, avem nevoie sa fim alaturi de cei de-un neam cu noi"

Fostul premier, Vlad Filat, spune ca "si azi, ca si acum 102 ani, avem nevoie sa fim alaturi de cei de-un neam cu noi pentru ca uniti suntem nu doar mai puternici, ci si mai sanatosi". Acesta mai mentioneaza ca acum 102 ani Europa se afla sub stare de asediu, iar razboiul, gripa spaniola si tifosul distrugeau tari si luau viata a milioane de oameni.

"Atunci, oamenii politici ai vremii, din stanga si dreapta Prutului, au decis la 27 Martie 1918, in virtutea dreptului istoric, dar si a pragmatismului, unirea Basarabiei cu Romania. Din pacate, istoria nu a fost deloc blanda cu noi.

Tot in Martie, doar ca 2012, avea loc la Iasi, in capitala istorica a Moldovei, prima sedinta comuna a guvernelor Romaniei si Republicii Moldova. Sedinta s-a desfasurat in Universitatea A. I. Cuza, unde si eu si omologul meu Mihai Razvan Ungureanu invatasem. Reveneam amandoi in institutia care ne formase ca oameni si intelectuali cu o anumita sfiala, asemeni unor studenti intarziati.

Am vazut Reunirea noastra ca un proces pragmatic ce trebuia sa duca la o fuziune economica, politica si mai ales umana. Era necesar sa ne cunosteam noi pe noi, iar un act politic urma doar sa incununeze un proces complex de racordare, dar si de regasire", a mentionat Vlad Filat.

Vlad Filat mai scrie ca in cadrul acelei reuniri a fost semnat un autentic parteneriat strategic. "Impreuna cu Mihai Razvan Ungureanu am semnat un autentic parteneriat strategic pentru Europa, am pus bazele proiectului de interconectare energetica si am demarat mai multe proiecte ce acopereau practic intregul palier al relatiilor romano-romane. Incercam sa comprimam si sa recuperam timpul pe care-l pierdusem in anii de indecizie politica.

Acordul semnat impreuna cu prietenul si omologul meu avea sa fie startul pentru foarte multe actiuni politico-diplomatice ce au culminat cu semnarea Acordului de Asociere cu UE si ridicarea regimului de vize", a adaugat fostul premier.

Articole din aceeasi categorie