23.03.2020
Vlad Filat despre coronavirus: "Omenirea a intrat intr-un razboi total. Temelia sistemului international, politic si economic, se prabuseste in tacere, iar lumea post-Covid 19 nu va mai fi aceeasi"

Vlad Filat spune ca lumea dupa coronavirus nu va mai fi aceeasi si ca sistemul international politic si economic se prabuseste in tacere. Despre asta, el a scris pe pagina sa de Facebook.

Vlad FILAT, FOSTUL PREMIER AL RM: "Ceea ce credeam ca este posibil doar in filmele SF s-a intamplat: omenirea a intrat intr-un razboi total cu un inamic invizibil care macina de-a valma oameni si tari. Temelia sistemului international, politic si economic, se prabuseste in tacere, iar lumea post-Covid 19 nu va mai fi aceeasi. Tarile se vor intoarce catre ele insele, iar derogarile de la Pactul de Stabilitate al UE acordate de Comisia Europeana pentru a permite statelor membre sa-si sprijine economiile, limitarea circulatiei in interiorul UE dovedesc acest lucru.

De asemenea, Filat a mentionat ca Republica Moldova ar trebui sa-si foloseasca toate resursele, inclusiv creditele externe: "Pentru intarirea sistemului de sanatate si identificarea solutiilor pentru sustinerea economiei, in special al IMM-urilor".

Totodata, fostul premier a firmat ca disponibilitatea FMI de a oferi Republicii Moldova 100 de milioane de dolari pentru a putea face fata epidemiei de COVID-19 si pentru sustinerea sectorului privat este o oportunitate ce trebuie accesata cat se poate de repede: "Intarzierea accesarii acestui credit nu are justificare si cei care vor avea de suferit sunt cetatenii".

Perioada post-pandemie va fi caracterizata de un recul si haos economic la nivel mondial, iar Republica Moldova nu va fi ocolita. Procesul de globalizare, cu care abia ne obisnuisem, va incetini, iar relatiile economice internationale vor trece de la mondializare la regionalizare. Practic, exporturile catre zone indepartate va scade masiv, dar va functiona regional. Relatiile economice cu vecinii vor prevala.

Pastrarea locurilor de munca, a capacitatilor de productie si de export trebuie sa devina prioritara, iar acest lucru nu se poate face doar cu resurse proprii. Cu cat mai repede vom accesa creditul de la FMI, cu atat mai repede vom putea updata sistemul de sanatate pentru a face fata epidemiei si vom putea interveni in sprijinul capitalului privat, generator de locuri de munca si plus valoare".

Articole din aceeasi categorie