04.12.2019
Vlad Filat a oferit primul interviu, dupa ce a fost eliberat: "Planurile mele de viitor tin de viata mea privata si nu au legatura cu politica. - A fost sau nu prezent factorul politic in eliberarea Dvs.?" Ce spune fostul premier - Tribuna.md
Interviu acordat portalului TRIBUNA de catre ex-Premierul Vlad Filat:

T: Dle Filat, cum va simtiti? Care sunt primele Dvs. impresii dupa eliberarea din detentie?

V.F.: Este prea devreme ca sa vorbesc despre impresii dupa 50 de luni de detentie solitara. Mai e nevoie de timp pentru a-mi forma o perceptie adevarata a vietii in afara gratiilor.

T: Care au fost primele Dvs. actiuni dupa eliberare?

V.F.: Am mers la Mitropolie, unde am avut o scurta intrevedere cu IPS Vladimir, Mitropolit al Chisinaului si Intregii Moldove, dupa care am mers la parinti.

T: Cum calificati luarile de atitudine formulate de mai multi politicieni dupa eliberarea Dvs.?

V.F.: Reactii au fost multe – unele obiective si le multumesc pe aceasta cale celor care le-au facut. Altele au fost subiective si in afara cunoasterii adevarului ce tine de dosar si a conditiilor ce au condus la liberarea mea conditionata. E vorba de un dosar complex, care necesita cunoastere inainte de a te expune pe marginea lui. Ceea ce m-a durut cel mai tare este ca acei care comenteaza cu atata ravna eliberarea mea inainte de termen nu au comentat nici intr-un fel modul in care am fost retinut, arestat, judecat, condamnat si conditiile in care am fost detinut. Or, eu pe parcursul timpului am cerut un singur lucru – sa am dreptul la un proces echitabil, ceea ce inseamna un proces public, in cadrul caruia sa pot sa ma apar efectiv.

T: A fost sau nu prezent factorul politic in eliberarea Dvs.?

V.F.: Ceea ce pot sa spun cu certitudine este ca dosarul meu e unul politic, condamnarea mea a fost una politica, fapt care a fost constatat de multimea de institutii internationale, pe care nu cred ca e cazul sa le enumer aici. Ce tine de eliberarea mea, inca de la schimbarea puterii in iunie, am transmis un apel public in care am mentionat ca nu-mi doresc nici un fel de interventie politica in cazul meu. Insa, avand speranta ca declaratiile facute despre eliberarea din captivitate si dezoligarhizarea statului nu sunt simple declaratii, am cerut accesul la o justitie in cadrul careia sa mi se faca dreptate. In concluzie, eliberarea mea conditionata are la baza norma legala, si proceduri extrajudiciare expres stabilite. Iar acest ping-pong intre partide, urmarindu-se probabil interesul politic, folosindu-se numele meu, demonstreaza ca mai nimic nu s-a schimbat in modul de a intelege si a face politica si justitie in Republica Moldova. Si mai mult, reprezinta o presiune enorma asupra functionarilor si a justitiei.

T: Ce mesaj ati vrea sa le transmiteti celor ce fac declaratii despre eliberarea Dvs.?

V.F.: Nu stiu daca ar fi un mesaj – mai degraba, e vorba de o rugaminte. Nu vreau sa par sensibil, insa cred ca, dupa 50 de luni de detentie, am dreptul, in sfarsit, la analize, la judecati de valoare, bazate pe realitate. Si o rugaminte enorma: inainte de a se expune, de a da aprecieri, indiferent de simpatii sau antipatii, sa se informeze suficient, in asa fel incat sa aiba in vedere ca e vorba nu atat de Vlad Filat, dar de un caz al unui om, care, de fapt, dupa cum mentionam si anterior, reprezinta un precedent pentru RM. Vreau ca sa fie tratat acest caz avandu-se la baza morala si corectitudine.

T: Ce a stat, totusi, la baza eliberarii Dvs. inainte de termen?

V.F.: Am auzit foarte multe scenarii, pe alocuri bazate pe ocultism, pe cand lucrurile sunt extrem de clare si care arata ca ceea ce s-a intamplat atunci cand instanta a decis eliberarea conditionata inainte de termen se incadreaza in procedura legala. Voi fi nevoit sa dau mai multe detalii, pentru ca prea multa informatie incoerenta si neadevarata a fost vehiculata. Conform prevederilor legale, detinutul care intruneste conditiile legii si ispaseste o pedeapsa de doua treimi din termenul stabilit, are dreptul la liberare conditionata. Lucru care s-a respectat intocmai in cazul meu. Vreau sa explic cum. Calculul care a fost prezentat public, precum ca am fost condamnat la 9 ani, iar 4 ani nu reprezinta doua treimi din termen, este, cel putin, speculativ. Avand in vedere decizia CEDO, eu m-am adresat in instantele nationale, care au redus termenul de 9 ani cu 709 zile. Daca faci un calcul matematic simplu, conform procedurilor legale, suma intre patru ani si ceva plus 709 zile reprezinta mai mult decat doua treimi din termen. Nu vreau sa cred ca lucrul acesta nu se explica sau nu se vorbeste, pornind de la reavointa.

Trebuie de mentionat ca, de rand cu ispasirea a doua treimi din termen trebuie sa fie intrunite si un sir de alte conditii, care au fost respectate in cazul meu.

Un alt aspect asupra caruia vreau sa atrag atentia tine de asa-numita obscuritate a deciziilor luate. Atat incheierile de judecata, prin care a fost stabilita incalcarea art. 3 a Conventiei CEDO privind conditiile de detentie, cat si insasi procesul in cadrul caruia s-a decis liberarea conditionata, fiind publicate pe partalul specializat a instantelor de judecata, respectandu-se termenii stabiliti de lege. Nu inteleg cine si ce a ascuns, daca sedintele respective au fost anuntate din timp.

Un aspect aparte tine de speculatiile in jurul Comisiei penitenciarului care a examinat si a remis demersul de eliberare conditionata catre instanta. Conform legii, in situatia in care au fost intrunite conditiile eliberarii conditionate, eu am depus cererea catre administratia penitenciarului, care, in termen legal, a examinat acest demers si a inaintat, prin vot unanim, solicitarea respectiva. Dupa aceasta, fara nici un fel de planificare sau incercare de a manipula cu anumite date, acest demers a fost remis, conform prevederilor legale, de catre conducatorul institutiei penitenciare instantei de judecata.

Si de ce data de 12 noiembrie, la care se face referinta? Deoarece aceasta data era penultima, conform prevederilor legale, in care se putea de depus demersul. Legea stabileste expres ca demersul se depune in decurs de 5 zile de la data adoptarii deciziei de catre Comisie. Decizia fost luata de Comisie pe data de 8 noiembrie 2019.

T: Admiteti posibilitatea revizuirii deciziei de eliberare a Dvs., ca urmare a declaratiilor facute de politicieni?   

V.F.: Luand in calcul tot ceea prin ce am trecut pana acum, este posibil orice. Ceea ce vedem ca se intampla, numai nu obiectivitate si justitie inseamna. Ar trebui sa nu se uite ca dosarul meu se afla in examinare prioritara la CEDO si oricum vom avea si judecata de acolo. Nu pot spune ca sunt optimist in asemenea situatie, insa am speranta ca interesul politic si justitia sunt lucruri absolut separate.

T: Ce planuri de viitor aveti?

V.F.: Dupa aceste 50 de luni de detentie, in care am avut timp sa analizez, sa inteleg mai bine anumite lucruri ce s-au intamplat de-a lungul anilor, principala sarcina este sa repar prejudiciul pe care l-am adus persoanelor apropiate, dar si oamenilor care au avut incredere in mine si pe care i-am dezamagit, facand mai multe greseli politice. In acelasi timp, am speranta ca voi avea posibilitatea sa-mi demonstrez nevinovatia in conditiile unui proces echitabil. Aici ma refer si la procesul aflat pe rol la CEDO.

T: Ce planuri aveti in raport cu politica?

V.F.: Am vazut ca lucrul acesta preocupa foarte multa lume. Mai mult, unii vorbesc chiar in locul meu. Dupa cum am afirmat ceva mai devreme, planurile mele de viitor tin de viata mea privata si nu au legatura cu activitatile politice, ceea ce nu inseamna ca nu voi avea o comunicare cu oamenii care se ocupa de politica.

Sursa interviu: TRIBUNA.MD

Articole din aceeasi categorie