29.05.2019
Viorica Dancila ramane la sefia PSD pana in august. Oamenii lui Liviu Dragnea, indepartati din partid
Vorica Dancila s-a instalat la sefia PSD. Dupa sedinta Comitetului Executiv National, cu toti liderii din tara, premierul a iesit la miezul noptii si a anuntat ca va conduce formatiunea cel putin pana in august, cand va avea loc urmatorul congres.

In plus, a pus in functie o noua echipa, din care au fost indepartati oamenii lui Liviu Dragnea si in care a revenit Gabriela Firea.

Printre cei inlaturati se numara Codrin Ștefanescu, dar este vehiculat si numele ministrului de interne, Carmen Dan.

Deocamdata au fost facute propunerile pentru fotoliile din Executiv fara titular. Lista va fi trimisa presedintelui Klaus Iohannis pentru aprobare.

“Este importanta pentru noi unitatea, sa intelegem unde am gresit, sa ne strangem toti”, a spus Viorica Dancila.

Prima sedinta a CExN al PSD fara Liviu Dragnea

 In prima sedinta a Comitetului Executiv National al PSD dupa trimiterea lui Liviu Dragnea in spatele gratiilor, premierul Viorica Dancila a avut un discurs autoritar si si-a avertizat colegii sa nu mai abordeze tema justitiei in public.

“Nu vreau sa ma intorc la insistentele domnului Liviu Dragnea. Au fost mai multe insistente. A fost o opinie de partid la un moment dat, pentru ca nu numai Liviu Dragnea... sa gasim un vinovat pentru tot ceea ce s-a intamplat”, a mai spus Dancila.

La initiativa Vioricai Dancila, Gabriela Firea, una dintre cele mai puternice voci care l-au criticat pe Dragnea, a revenit in randul liderilor. De acum va ocupa, din nou, functia de vicepresedinte al partidului, dar si pe cea de presedinte al PSD Bucuresti.

Iar Paul Stanescu, care a plecat din Guvern in urma unui scandal ce il avea in prim-plan pe Dragnea, a fost ales acum presedinte executiv al formatiunii politice.

In schimb, omul apropiat lui Liviu Dragnea, Codrin Stefanescu, a ramas fara functia de secretar general al PSD, fiind inlocuit de Rodica Nassar.

Si Anca Alexandrescu, apropiata a lui Liviu Dragnea, va fi eliberata din functie.

“Este consilier onorific pe probleme de comunicare in cadrul aparatului primului-ministru, maine o voi revoca din functie. Și la partid, la fel. Voi lua o decizie in curand si legata de Darius Valcov”, a mai spus Viorica Dancila.

 PSD a decis sa ramana la guvernare

 In cadrul sedintei, social-democratii au hotarat sa ramana la guvernare. Insa Executivul trebuie sa treaca in Parlament de testul unei noi motiuni de cenzura, care a fost anuntata deja de Opozitie.

“Colegii au considerat ca nu trebuie sa amestecam votul pentru Paralementul Romaniei cu votul pentru europarlamentare”, a declarat Viorica Dancila.

Cine ocupa fotoliile ramase libere in Guvern

Pana la votul motiunii din Parlament, social-democratii s-au ocupat de fotoliile ramase libere in Guvern.

Ana Birchall, cea care conduce interimar Ministerul Justitiei, ar urma sa preia portofoliul cu drepturi depline. Ea este si viceprim-ministru pentru implementarea parteneriatelor strategice.

Senatorul Titus Corlatean, fost ministru de externe, ar putea sa preia postul de vicepremier fara portofoliu de la Viorel Stefan, care isi va incepe in iulie mandatul de membru al Curtii Europene de Conturi.

In Guvern, tot la Ministerul Romanilor de Pretutindeni, ar putea reveni Natalia Intotero, candidat al PSD la europarlamentare, dar pe un loc neeligibil.

Ministerul Fondurilor Europene ar putea fi preluat de Roxana Manzatu.

Pe de alta parte, si functia de presedinte al Camerei Deputatilor a fost subiect de discutie. Social-democratii l-au desemnat pe Marcel Ciolacu. In timp ce, dupa negocieri intense, PNL, USR si PMP au anuntat ca o vor sustine pe Raluca Turcan - deputat liberal.

La finalul sedintei, social-democratii au fost intampinati de cativa protestatari.

Viorica Dancila va conduce partidul pana in august, cand va fi organizat Congresul National si va fi a les numele viitorului presedinte.

Articole din aceeasi categorie