23.04.2021
VIDEO/ Schema imobiliara care poate lasa statul fara 100 de milioane de lei. In rolurile principale: ministri, fostul sef al Clubului sportiv „Dinamo” si un om de afaceri „specializat” in acapararea terenurilor publice

Statul risca sa piarda doua terenuri care valoreaza, la pret de piata, aproximativ 111 milioane de lei, ambele detinute de Ministerul Afacerilor Interne. Unul dintre ele gazduieste antrenamentele sportivilor care practica tirul cu arcul, iar pe celalalt a fost dezvoltat complexul sportiv „Urban Arena”.

Desi Curtea de Conturi a constatat inca in iulie 2020 ca exista riscul ca aceste terenuri, cu suprafata totala de peste 2 ha, sa fie privatizate la pret normativ, iar in consecinta statul sa fie prejudiciat de circa 60 milioane de lei, pana acum, autoritatile nu au reusit sa elimine pericolul. ZdG a constatat ca, de fapt, valoarea prejudiciului ar putea fi si mai mare, depasind suma de 100 de milioane de lei. 

Schema imobiliara a fost pusa in aplicare in momentul in care firmele care au primit in locatiune terenurile, au obtinut acordul de a-si inregistra dreptul de proprietate asupra unor imobile, fapt ce le-ar deschide usa spre privatizarea terenurilor publice la preturi de chilipir. 

Seful Clubului sportiv „Dinamo” care a semnat contractele de locatiune, dar si cei trei ministri din perioada in care au fost semnate sau modificate cele doua intelegeri, strang din umeri, pasand vina unii pe altii. Cel care poate da marea lovitura este un om de afaceri cu relatii in lumea sportului si politicii, conectat la fostul secretar general al Partidului Democrat, Constantin Botnari.

In 2014 si 2015, doua terenuri publice aflate in gestiunea Clubului Sportiv Central (CSC) „Dinamo” al Ministerului Afacerilor Interne (MAI), sunt transmise in locatiune unor agenti economici. 

Riscul ca terenurile statului sa fie instrainate in cazul privatizarii

Terenul din strada Nicolae Dimo 30a din municipiul Chisinau cu o suprafata de 1,13 ha, pe care, in prezent, gazduieste antrenamentele de tir cu arcul, este dat in posesie si folosinta temporara firmei „Rumal-Impex” pe un termen de 25 de ani in 2014. Un an mai tarziu, terenul din strada Gheorghe Asachi 23a din Chisinau cu o suprafata de 1,1 ha, pe care, in prezent se afla complexul sportiv „Urban Arena” ajunge in gestiunea „Prosport Invest” pentru o perioada de 10 ani. Desi in calitate de semnatari ai contractelor din partea celor doua firme figureaza doua persoane diferite, de fapt, in spatele ambelor companii se afla un singur om: controversatul om de afaceri Viorel Bodiu, care, in prezent, figureaza in calitate de fondator si administrator la ambele firme, dar si la doua companii de constructii. Acesta s-a remarcat in lumea afacerilor in perioada guvernarii democrate, fiind recunoscut drept un personaj din anturajul fostului secretar general al PDM, Constantin Botnari.

In iulie 2020, Curtea de Conturi (CCRM) a constat ca cele doua terenuri publice au fost date in arenda contrar legii si, in consecinta, exista riscul sa fie instrainate, fapt care ar putea prejudicia bugetul cu circa 60 de milioane de lei. Curtea a depistat ca CSC „Dinamo”, a transmis terenurile in locatiune celor doi agenti economici fara a organiza o licitatie publica, precum si in lipsa unei hotarari de Guvern, „neasigurand regulamentar controlul asupra utilizarii eficiente si integritatii patrimoniului de stat, fapt care atrage dupa sine nulitatea contractului de locatiune incheiat intre parti”. 

La aproape un an de la acea hotarare, soarta terenurilor ramane incerta.

Separarea terenului, fara acordul proprietarului terenului

In martie 2014, cand CSC „Dinamo” transmitea terenul public din sectorul Rascani in posesie si in folosinta pe un termen de 25 de ani companiei „Rumal-Impex”, intelegerea era parafata de Arcadie Bostan, seful clubului sportiv si Grigore Vintu, administratorul de atunci al firmei. Cele doua parti conveneau asupra constructiei si amenajarii pe acel teren a unui centru sportiv si de agrement.

Terenul cu suprafata de 1,13 ha facea parte dintr-un teren mai mare, cu o suprafata de circa 26 ha, pe care Consiliul Municipal Chisinau (CMC) l-a transmis in folosinta CSC „Dinamo”. Clubul Sportiv a luat decizia de a separa cele doua terenuri cu doar o zi inainte de a-l da in arenda, fara a avea acordul CMC. Desi, cel putin formal, reprezentantii Consiliului au cerut ulterior in instanta anularea contractului de arenda, in 2017, “>ASP a constatat mai multe impedimente si a respins cererea firmei. O luna mai tarziu insa, lucrurile s-au schimbat. Astfel, dupa ce in aprilie 2020 firma a depus o noua cerere, organul cadastral, bazandu-se de aceasta data pe un document semnat de seful CSC Dinamo, Arcadie Bostan, a permis inregistrarea dreptului de proprietate asupra a cinci imobile care ar fi fost construite pe terenul public.

CITESTE MAI DEPARTE PE ZDG.MD

Articole din aceeasi categorie