21.06.2019
„Viata este viata. Sa fie sanatosi!”. Cum isi explica Andrian Candu declaratiile care au consternat opinia publica, referitoare la expulzarea profesorilor turci
Andrian Candu sustine ca el nu a spus asta, iar declaratiiile ar fi fost rupte din context.

Lorena Bogza: „Am vorbit de foarte multe ori despre cazul profesorilor turci expulzati, lucru pentru care Moldova a fost condamnata la CtEDO. Atunci se spunea ca totul este conform legii, dar de fapt se demonstreaza ca nu este chiar asa. Desi atunci toata lumea a strigat ca acesti oameni sunt nevinovati. Dumneavoastra ati avut o declaratie care a consternat opinia publica „Viata este viata. Sa fie sanatosi!” Ce ati vrut sa spuneti?"

Andrian Candu, VICEPRESEDINTE PDM: "Nu-i adevarat, aceasta declaratie a fost rupta din context. Cei care sunt interesati sa vada cu adevarat ce am spus, sa urmareasca intreaga secventa. Am spus-o in felul urmator si o sa repet. Acest caz este unul regretabil. Noi am avut nopti nedormite pentru emotiile pe care le traiam noi toti in acea perioada. Atunci ceea ce am vazut si am auzit noi, fiind in acea investigatie si acele audieri, s-a vazut respectarea legii. Daca nu au fost respectate anumite proceduri care acum suntem pentru asta condamnati. Cei care nu le-au respectat acum trebuie sa raspunda. Cazul este regretabil"

Sapte cetateni straini au fost expulzati in dimineata zilei de 6 septembrie 2018 din R. Moldova. Acestia au fost retinuti in timp ce ieseau din casa pentru a merge la serviciu. Pe retelele de socializare au aparut mai multe imagini foto si video care surprind momentele in care cetatenii straini sunt retinuti.

SIS a declarat ca acestia ar avea legaturi cu o grupare islamista, grupare despre care exista indicii ca desfasoara actiuni ilegale in mai multe tari. SIS mai scrie ca persoanele au fost declarate indezirabile de catre organele competente si expulzate de pe teritoriul Republicii Moldova, fara a indica insa cine si cand a luat decizia respectiva. Potrivit SIS, institutia a colaborat in acest caz cu serviciile speciale din alte state.

Curtea Europeana a Drepturilor Omului a emis marti 11 iunie, o hotarare prin care declara ca R. Moldova a incalcat drepturilor cetatenilor straini care au fost expulzatide pe teritoriul R. Moldova in septembrie 2018. CEDO a decis ca guvernul R. Moldova va trebui sa achite cate 25 de mii de euro pentru fiecare dintre cetatenii turci, ale caror drepturi au fost incalcate.

Articole din aceeasi categorie