24.05.2024
Veronica Mihailov-Moraru, despre demisia Tatianei Răducanu: „Nu trebuie să ne facem concluzii pripite, aceste suspiciuni trebuie să fie bazate pe probe veridice și informații corecte"

Ministrul Justiției, Veronica Mihailov- Moraru susține că deși demisia Tatianei Răducanu trezește mai multe întrebări, este prea devreme de tras concluzii la acest subiect. Totodată, aceasta menționează că investigația pe acest caz trebuie să fie minuțioasă, dar și să se bazeze pe probe veridice, informații corecte și probe care să fie administrate conform legii. Declarația a fost făcută în cadrul emisiunii În PROfunzime.

Veronica MIHAILOV-MORARU, MINISTRUL JUSTIȚIEI: „Am urmărit cu mare atenție evenimentele petrecute săptămâna trecută, în primul rând cu scopul de a înțelege mai exact ce se întâmplă și cât de veridic este totul, pentru că trebuie să fim atenți înainte de a ne face niște concluzii, să vedem ce avem la bază. Doamna Tatiana Răducanu a fost membru a Comisiei Pre vetting, dar și a comisiei trei, care era responsabilă de vetting-ul pentru procurori și doamna Tatiana Răducanu a fost cunoscută și este pentru poziția ei ceea ce ține de pledarea și solidaritatea sistemului judecătoresc și anume păstrarea îndependenței.”

Totodată, ministul a concis că odată ce pe numele unei persoane apare o sesizare, Procuratura Anticorupție este obligată să investigheze cazul, chiar dacă înțelegem că au apărut în procesul evaluării procurorilor.

Veronica MIHAILOV-MORARU, MINISTRUL JUSTIȚIEI: „Faptul că au apărut aceste informații referitor la Tatiana Răducanu, informații care înțeleg că sunt în jurul unor circumstanțe petrecute acum cu mulți ani în urmă sigur că au trezit anumite întrebări și este important să facem o separare foarte clară. Procuratura Anticorupție atunci când are în gestiune o plângere, o sesizare sau anumite informații aduse la cunoștință, conform competențelor este responsabilă de investigarea cazurilor și pe bune trebuie să o facă așa cum o prevede legea și toată societatea așteaptă rezultate și cu totul altceva este procesul. Fiindcă cumva, chiar împreună cu echipa ministerului de Justiție, am analizat foarte atent toate informațiile apărute și am înțeles că nu este prima dată când apar informații în jurul procesului de vetting. Și ce este important să facem în această separare, una este când sunt suspiciuni de corupție și alta este în procesul de vetting”.

Ulterior, Veronica Mihailov-Moraru a apreciat comportamentul doamnei Răducanu, după apariția informațiilor și anunță că avea să împedice procesul de vetting.

Veronica MIHAILOV-MORARU, MINISTRUL JUSTIȚIEI:Trebuie pe deoparte să apreciem că doamna Tatiana Răducanu imediat ce au apărut informația ți-a depus cererea de demisie și a venit și cu o poziție clară ce ține de faptul că nu recunoaște cele imputate și de fapt a explicat și de ce a venit atat de rapid cu decizia de demisie, pentru a nu periclita procesul de vetting și membrii comisiei.”

În final, ministrul a menționat că doar după investigarea minuțioasă a cazului, va exista o concluzie la acest subiect.

Veronica MIHAILOV-MORARU, MINISTRUL JUSTIȚIEI: Pe de altă parte nu este cazul să ne facem niște concluzii pripite, fiindcă așa cum a comunicat și Procuratura Anticorupție atunci când a confirmat acea veridicitate, după cum înțelegem este abia un proces penal în care procuratura trebuie să investigheze. Este foarte important ca aceste suspiciuni să fie bazate pe probe veridice, pe informații corecte și probe care să fie administrate conform legii... Trebuie să înțelegem, că procedurile urmează să se desfășoare, iar până la probele sau constatările finale, toți au dreptul să beneficieze de prezumția nevinovăției.”

La 15 mai, membra comisiilor de evaluare externă a integrității judecătorilor și procurorilor, vetting și pre-vetting, Tatiana Răducanu, și-a dat demisia. Despre asta a anunțat șefa Comisiei juridice numiri și imunități a Parlamentului care a publicat și cererea fostei magistrate. Răducanu a menționat că pleacă după ce în adresa mai multor instituții de stat a fost trimisă o scrisoare a Procuraturii Anticorupție în care se menționează despre faptul că ar avea legături cu Veaceslav Platon și Ilan Șor. Ea a negat orice acuzații în acest sens.

Tatiana Răducanu a fost magistrată la Curtea Supremă de Justiție, dar și membru al Consiliului Superior al Magistraturii, iar din noiembrie 2023, a fost numită în Comisia de evaluare externă a integrității etice și financiare a procurorilor. Acum o lună unul dintre cei trei membri internaționali ai Comisiei Vetting, a demisionat. De asemenea toamna trecută membrul Comisiei Pre-Vetting, Vitalie Miron, si-a dat demisia după ce Curtea Supremă de Justiție  a dispus reevaluarea unor candidați.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  găsiți imaginile, dar și știrile momentului din Moldova și din întreaga lume! Fii reporter Pro TV. Dacă ai surprins imagini care pot deveni o știre, ni le poți trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.

Articole din aceeasi categorie